Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Många väljer rörligt trots unikt ränteläge

Skillnaden mellan rörlig och bunden ränta är historiskt låg. Ändå väljer sju av tio låntagare att ha rörlig ränta – och har därmed ingen försäkring mot kraftigt stigande räntor.

Rörlig ränta, alltså ränta bunden på tre månader, är populärt och har varit det i flera år. Av de drygt 2 700 miljarder kronor som svenska hushåll har i bolån är det hela 1 864 miljarder som har tremånaders ränta. Det motsvarar 69 procent av lånen. Av dem som tog nya lån i januari i  statliga SBAB valde 82 procent den kortaste bindningstiden.

– Jag är lite förvånad över att nästan ingen väljer de riktigt långa bindningstiderna. Men människor tenderar att välja den lägsta räntan, säger bankens chefsekonom Tor Borg.

Men den bundna räntan kan ses som en försäkring mot en framtida betydligt högre ränta. ”Premien” för den försäkringen är just mellanskillnaden mellan rörlig och bunden ränta – och ju längre man binder räntan desto högre blir premien. I  dag är dock premien historiskt låg.

– Den är definitivt en av de lägsta någonsin, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

I genomsnitt fick låntagare med lån bundna i tre månader i Swedbank i januari en ränta på 1,52 procent. Ett lån på tre miljoner kronor kostar därmed 2 625 kronor i månaden efter ränteavdrag.

Motsvarande lån bundet i sex år hade i januari en genomsnittlig ränta på 2,08 procent. Det ger en lånekostnad efter ränteavdrag på 3 640 kronor i månaden. För en tusenlapp har den tänkta låntagaren därmed försäkrat sig mot en kraftig räntehöjning under sex år.

Det ska understrykas att inget i  dag pekar på en räntechock under de kommande sex åren. Det är dock troligt att räntorna stiger, även om det inte sker plötsligt och kraftigt.

Men Arques menar att låntagare måste tänka i termer om vad händer om räntorna verkligen sticker i väg.

– Om räntorna når sju procent får jag då gå från hus och hem, det måste man fråga sig, säger han.

Arturo Arques tycker dock att den som har god ekonomin och marginaler kan ligga kvar på rörlig ränta.

– Men då ska man använda skillnaden mellan den bundna och den rörliga räntan till att amortera.

Foto: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.