Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 08:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/manga-varningar-mot-spelbolag/

Ekonomi

Låg kunskap om olagliga spelbolag

Camilla Rosenberg generaldirektör på Spelinspektionen. Foto: Spelinspektionen

Spelinspektionen lägger 2,5 miljoner kronor på kampanj som ska få svenskar att välja lagliga spelbolag. Når man ingen lösning på problemet kan det krävas att myndigheten får ytterligare verktyg för att stoppa de olagliga bolagen. 

Konsumenternas kunskap om det nya licenssystemet för spelbolag i Sverige är lågt. För många spelar fortfarande på utländska, olagliga bolag. 

En ny undersökning som myndigheten tagit fram med hjälp av Novus visar att 95 procent inte vet hur man ser att en spelsajt har svensk licens. 81 procent vet inte heller var de ska vända sig om de får problem med ett spelbolag. 

Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg tror det finns fler anledningar till det dåliga resultatet än att myndigheten varit för svag i sin kommunikation. 

– Dels att vi haft ett annat namn tidigare, många människor tror fortfarande vi heter Lotteriinspektionen. Den förflyttningen, att det är en ny omreglerad marknad och att det varit mycket medialt fokus på spelreklamen och kanske inte på hela syftet med omregleringen bidrar, säger Camilla Rosenberg. 

Prognosen som sattes i den utredning som ligger till grund för den nya spelmarknaden var att man skulle få omkring 90 procent av spelarna i Sverige till licensierade bolag. Spelinspektionens siffra under det tredje kvartalet var något under det. 

Ett av verktygen de har för att stävja olicensierade bolag som riktar sig mot svenskar är att genom betaltjänstbolag som Visa, Mastercard och Swish stoppa betalningar från svenska konton till de olagliga bolagen. 

– Vi för mycket diskussioner och ska ta fram en strategi, förhoppningsvis innan årsskiftet, för hur vi ska jobba med det här och se hur våra verktyg kommer att fungera i praktiken, säger Camilla Rosenberg. 

Ska det tolkas som att ni inte använt era verktyg mot spel på olicensierade bolag under året? 

– Vi har ju skrivit till några. Det är också en åtgärd för att se vilken respons man får. Sedan har vi de här andra licensmyndigheterna på Malta, Gibraltar och England där vi också kan ha ett utbyte om bolagen. Om någon har licens där men riktar sig mot svenska spelare kan det bli en fråga för det landets myndigheter. 

Tidigare i år skickade Spelinspektionen en skrivelse till en rad betaltjänstföretag med information om problemet med spel på olicensierade bolag. Men Camilla Rosenberg vet i nuläget inte om det efter skrivelsen skett någon blockering av betalningar till spelbolagen ifråga. 

– Det här med samverkan med andra myndigheter och företag kommer vara jätteviktigt tror jag. Vi får se vilket resultat det ger, annars får vi flagga för ytterligare verktyg, säger Rosenberg. 

Läs mer: Grundare av flera svenska nätkasinon gripen i ordutredning.