Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Mängder av inlämnade mynt oräknade – kontrollanter hinner inte med

Foto: Sveriges riksbank/TT

Den som lämnar in sina gamla mynt till banken kan räkna med att få vänta innan pengarna kommer in på kontot. Det beror på en flaskhals som ingen hade räknat med.

En läsare som hört av sig till DN berättade att han redan i maj lämnade in gamla femkronor till ett värde av 4.000 kronor till sin bank. Han har fortfarande inte fått pengarna insatta på kontot.

Det beror på en flaskhals i systemet. Mynten som lämnas in skickas nämligen till ett värdehanteringsföretag för att kontrolleras och växlas in.

I Sverige finns det två sådana företag, Loomis och Nokas, där personalen just nu räknar sedlar och mynt för glatta livet. Det är enorma mängder som har kommit in, framför allt av mynt.

– Det gick inte att förutse att det skulle komma in så mycket på en gång, säger Maj-Britt Arhelm, marknads- och kommunikationschef vid Loomis.

Hon förklarar att man har fått en situation med katten på råttan, råttan på repet. Många privatpersoner har väntat in i det sista med att lämna in sina gamla mynt som blev ogiltiga som betalningsmedel från den 30 juni i år.

Även bankerna har samlat på sig och väntat med att skicka pengarna vidare till värdehanteringsföretagen, menar hon.

– Det gör att vi har stora högar som ännu inte har bearbetas. Eftersom det är mynt så är det omfångsrikt och tungt.

När mynten är räknade och påsarna är tomma kan inte Maj-Britt Arhelm svara på i nuläget. Men hon försäkrar att de är trygga händer hos Loomis som har tolv kontor i hela landet.

– Vi jobbar på så fort vi kan, med extra personal och extra maskiner som vi har lånat in. Allt går på högvarv. Vi har börjat se att det kommer in litet mindre mynt än i början av sommaren.

Men företaget har stora mängder som ännu inte har räknats och bankerna får lämna in mynt till och mer den sista augusti. Så det kommer hela tiden mer.

Det är inte bara att hälla mynten i en maskin och räkna med att det ska sköta sig automatiskt, berättar Maj-Britt Arhelm.

– Vore det så enkelt så hade det inte varit något problem.

Varje påse med pengar som kommer in från banken har en specifikation som säger hur mycket den innehåller, vem som äger pengarna och på vilket konto de ska sättas in.

Förutom att varje mynt ska äkthetskontrolleras, måste personalen även kontrollera uppgifter så att summan stämmer, och att den sätts in på rätt konto.

– Det är en ganska komplicerad process med många dubbelkontroller som måste göras.

När mannen som lämnade in sina femkronor i maj kommer att få sina pengar kan inte Maj-Britt Arhelm svara på.

– Det beror på många faktorer, bland annat när banken lämnade pengarna vidare till oss.

Riksbanken har sagt att det för närvarande saknas gamla mynt som har blivit ogiltiga till ett värde 1,6 miljarder kronor.

Men ogiltiga 1-, 2- och 5-kronorsmynt kan sättas in på bank eller växlingskontor fram till och med den sista augusti. Först därefter kan man säga hur många ogiltiga mynt som inte har växlats in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.