Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 01:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/manggifte-och-bostadsbidrag-avgors-i-hogsta-instans/

Ekonomi

Månggifte och bostadsbidrag avgörs i högsta instans

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att ta upp frågan om en kvinna som ingår i ett månggiftesäktenskap ska betraktas som gift eller som ensamstående. Detta för att kunna besluta om kvinnan ska få bostadsbidrag eller inte.

Det var en kvinna i Göteborg som lever i ett polygamt äktenskap med en man och en annan kvinna som hade ansökt om bostadsbidrag. Kvinnan bor hos mannen under vissa perioder och de båda har tio barn tillsammans.

Mannen är folkbokförd med en annan kvinna och Skatteverket har registrerat mannen som gift med dem båda.

När kvinnan för en tid sedan ansökte om bostadsbidrag fick hon detta av Försäkringskassan. Men Allmänna ombudet för socialförsäkringen överklagade beslutet som hamnade hos Förvaltningsrätten i Göteborg.

”Även om Skatteverket inte registrerat månggiftet så bör kvinnan, i bidragshänseende  betraktas som gift eftersom hon själv säger att de lever ihop växelvis”, skrev Allmänna ombudet i sin överklagan.

I en dom från i slutet av maj förra året ansåg Förvaltningsrätten att kvinnan inte kan anses som att hon bor ensam och därmed inte har rätt till bostadsbidrag. Maken har sedan tidigare bostadsbidrag.

Förvaltningsrätten i Göteborg konstaterade att de båda är att ”betrakta som två personer som lever i ett äktenskap och ska därmed anses bo tillsammans” samtidigt som man också konstaterar att svensk rätt inte erkänner månggifte.

Förvaltningsrätten valde därmed att se äktenskapet mellan kvinnan och mannen som ett vanligt äktenskap när det gäller bedömningen av bostadsbidrag och inte som månggifte.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen, som är den instans som ger vägledande domar, beviljat prövningstillstånd och kommer att ta upp frågan.