Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/mangmiljardsmall-for-ericsson-i-usa-utredning/

Ekonomi

Mångmiljardsmäll för Ericsson i USA-utredning

Foto: Rebecka Uhlin

Ericsson avsätter tolv miljarder kronor för väntade böter och andra kostnader i en mututredning i USA, enligt ett pressmeddelande. Utgiften kommer att bli ett rejält sänke för resultatet detta kvartal.

– Ett sorgligt kapitel i Ericssons historia, konstaterar bolagets vd Börje Ekholm.

Det är sedan tidigare känt att telekomjätten förhandlar med justitiedepartementet (DOJ) och finansinspektionen (SEC) om en uppgörelse kring brott mot USA:s korruptionslagar, brott som dock ägt rum i andra länder. Men det är först nu som de tänkbara summorna klarnar.

Vd Börje Ekholm kallar fallet ett ”historiskt problemområde”.

”Vi måste acceptera att bolaget har misslyckats tidigare och jag kan försäkra att vi arbetar hårt varje dag för att bygga ett starkare Ericsson, där etik och regelefterlevnad utgör hörnstenar i hur vi bedriver vår verksamhet”, kommenterar han i pressmeddelandet.

Det var SEC (Securities and Exchange Commission) som inledde utredningen 2013, med anledning av misstänkta brott mot USA:s lag om utländsk korruption, Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).

Brotten ska ha ägt rum i samband med telekomföretagets affärer i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam. Ericsson anklagas för att där bland annat ha betalat mutor i affärssammanhang.

– Nu kan vi se att vi troligen kommer att få påföljder, sade Börje Ekholm förra året.

Och nu specificerar företaget att man befarar böter på 1 miljard dollar (10 miljarder kronor). Med kringkostnader inräknat bedömer Ericsson alltså att det är lika bra att avsätta 12 miljarder kronor.

Som jämförelse kan nämnas att telekombolaget detta kvartal förra året gjorde en rörelsevinst på 3,2 miljarder kronor.

Vd Börje Ekholm beskriver den aktuella korruptionshistorien som ”ett sorgligt kapitel” i Ericssons historia.

Jag försäkrar att det här aldrig kommer att hända igen, säger han på en telefonkonferens, men tillägger att det var pinsamt att Ericsson inte agerade snabbare när de amerikanska myndigheterna inledde utredningen 2013.

Ericssons finansiella mål påverkas inte av jätteböterna. Enligt finanschefen Carl Mellander kan böterna betalas ur befintlig kassa, baserat på ”nuvarande bedömning” av vad de totala böterna kommer att landa på.

Ericssonledningen säger att runt 50 personer har fått sparken som en följd av korruptionsaffärerna.

USA:s finansinspektion SEC brukar kunna pressa företag till svidande uppgörelser. Häromåret gick Telia med på att betala mångmiljardbelopp efter mygelaffärer i Uzbekistan. SEC har även en ledande roll i ”dieselgate”, den gigantiska och fortfarande pågående härva där Volkswagen och andra biljättar avslöjats med mångårigt avgasfusk.

Beskedet om miljardavsättningen togs emot med fattning på Stockholmsbörsen. Kursen var svagt ned och på eftermiddagen hade aktien backat med 1,7 procent.

Läs mer: Beskedet kan bli kalldusch för sparare