Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mångmiljonären: Jag har blivit hemlös

”Det sliter på kroppen”, säger Kjell Larsson om sitt nya liv som uteliggare.
”Det sliter på kroppen”, säger Kjell Larsson om sitt nya liv som uteliggare. Foto: Eva-Lena Olsson/Dagbladet

På 1990-talet var han god för 1,5 miljarder. När Sundsvallstidningen Dagbladet intervjuar Kjell Larsson sitter han i en järnvägsstation och uppger att han är hemlös.

”Jag har nått den absoluta botten”, säger han i intervjun.

I filmen ”Ombytta roller” från 1983 spelar Dan Aykroyd en mångmiljonär som på en natt förlorar allt han äger. Nu verkar rollfiguren ha fått en svensk motsvarighet i Sundsvall: Den förre fastighetskungen Kjell Larsson, 72 år.

För bara sex månader sedan var han mångmiljonär och under glansdagarna runt år 1990 var han enligt egen utsago god för 1,5 miljarder kronor.

Nu uppger han att han sover i trappuppgångar och på Sundsvalls järnvägsstation.

– Jag samlar burkar och flaskor och jag lever på det. Och jag som var mångmiljonär för sex månader sedan. Förstå att jag är bitter, säger han till tidningen Dagbladet.

Enligt uppgifter har han dock fortfarande besittningsrätt till villan och en Sundsvallsbo som DN har pratat med uppges ha sett Kjell Larsson gå från villan till järnvägsstationen om morgonen.

Resan nedåt på samhällstegen började med finanskrisen i början av 1990-talet då Kjell Larssons fastighetsimperium rasade samman. Efter att ha rest sig ur krisen skrev han över sina kvarvarande tillgångar på sin dåvarande hustru för att undvika skatt.

Nu befinner sig paret i en rättstvist. Kjell Larsson påstår att skilsmässan ska ha ruinerat honom fullständigt. Han får visserligen 9.000 kronor varje månad i pension men hävdar att alla pengar går till advokaten. Uppgifter till DN, som ännu inte är bekräftade, gör dock gällande att Kjell Larsson får tillgång till hälften av sina tillgångar om han går med på skilsmässa – något han inte velat göra hittills.

Sundsvalls tingsrätt godkände skilsmässan den 24 februari i år, men beslutet har Kjell Larsson bestridit.

I intervjun med Dagbladet säger Kjell Larsson att han inte bara bor på tågstationen och i trappuppgångar. Vid ett tillfälle ska han ha sovit på ett härbärge och en gång i veckan åker han hem till sin 93-åriga mor för att duscha och tvätta kläder.

Att flytta hem permanent verkar inte vara en lösning för den forne fastighetsmagnaten, som ”inte orkar höra på” moderns förmaningar.

– Folk brukar säga att man tar dagen som den kommer. Jag skulle vilja säga så här, jag tar timmen som den kommer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.