Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mångmiljonarv till arvsfonden efter förlikning

Till höger en Mercedes-Benz 300 SL (dock ej ingående i arvet i fråga), med måsvingedörrar och annat tidstypiskt. Till vänster en Mercedes-Benz SLS AMG av årsmodell 2011. Mercedes väckte med denna modell liv i måsvingelösningen under åren 2010–2014.
Till höger en Mercedes-Benz 300 SL (dock ej ingående i arvet i fråga), med måsvingedörrar och annat tidstypiskt. Till vänster en Mercedes-Benz SLS AMG av årsmodell 2011. Mercedes väckte med denna modell liv i måsvingelösningen under åren 2010–2014. Foto: M 93 / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 DE)

Efter förlikning har Allmänna arvsfonden fått in ett mångmiljonarv, värt minst 30 miljoner kronor – möjligen avsevärt mer. Enligt fondföreträdare är det ett av de största arven på senare år som tillfallit fonden, som förvaltar medel från dödsbon där arvingar saknas.

Förmögenheten kommer från en man som avled 2011 och som saknade nära släktingar. Sveriges Radios Ekonomiekot rapporterar att en exklusiv samling bilar ingår i dödsboet, bland annat två sällsynta och eftertraktade Mercedesbilar, av typen 300 SL från åren kring skiftet mellan 50- och 60-tal.

Sportvagnarna har möjligen de speciella måsvingedörrar som samlare hett eftertraktar (förutsatt att det handlar om coupéversionen). Enbart försäljningen av bilarna skulle kunna inbringa över 30 miljoner kronor, enligt vad Ekonomiekot fått fram efter kontakt med motorexperter.

Två personer som hävdat att de hade rätt att ärva mannen, i enlighet med ett testamente, fick ingen framgång för sin sak i tingsrätten. I stället för att ta tvistemålet till hovrättsförhandling har förlikning uppnåtts med arvsfonden. Parterna är överens om att 10 miljoner kronor ska tillfalla de klagande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.