Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Männen tar ut allt fler dagar

Sedan 2000 har männens andel av dagar med föräldrapenning fördubblats, enligt ny statistik från Försäkringskassan. Trots ny rekordnotering tar dock männen bara ut var fjärde dag.

– Det går åt rätt håll, men det går sakta, säger Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niklas Löfgren om de senaste siffrorna över hur mammor och pappor delar på föräldrapenningen.

Förra året tog männen ut 24,8 procent av dagarna med föräldrapenning, som används till föräldraledighet. Långsamt har andelen krupit uppåt och det beror delvis på en viss grupp föräldrar.

– De som i allt högre grad delar jämlikt på föräldraledigheten är pappor med lite högre utbildning och familjer där mamman har hög­re utbildning och tjänar mer än pappan. Men samtidigt handlar det om en allmän trend i samhället, de nya papporna är mer jämställda, säger Niklas Löfgren.

Ökningstakten i männens uttag har tilltagit något under 2000-talet. Det förklaras troligen av olika reformer inom föräldraförsäkringen. Först kom en månad som endast pappor kunde ta ut, sedan blev det totalt två så kallade pappamånader. Dessutom har det införts en jämställdhetsbonus som ger extra tillskott i plånboken till föräldrar som delar ganska eller helt lika på föräldrapenningen. Hur stor effekt bonusen haft är dock osäkert.

Om männens ökningstakt fortsätter som hittills under 2000-talet kommer uttaget av föräldrapenning att vara helt jämlikt först år 2040.

– Det finns inga garantier för att männens andel fortsätter att öka utan det finns en risk för att ökningen mattas av. Nya reformer kan stimulera männens uttag, men vilka reformer det skulle kunna vara är en politisk fråga, säger Niklas Löfgren.

Männens uttag av dagar ökar främst för barn som är i 2–3-årsåldern. Under barnens första år är förändringarna ytterst små, här är det fortfarande i förkrossande majo­ritet mammor som tar ut dagar.

En orsak till att inte fler män tar ut fler dagar kan vara ett missförstånd, tror Försäkringskassan. Föräldrar har inte satt sig in i försäkringen och hur uttag av dagarna påverkar familjeekonomin.

– Många tror att de förlorar ekonomiskt på att pappan är hemma, eftersom han oftast tjänar mer, men det stämmer inte. Generellt sett så lönar det sig att dela lika på uttaget av dagar, om löneskillnaden mellan mamman och pappan är upp till 5 000 kronor. Det är skattesystemet och jämställdhetsbonusen som gör att nettoinkomsten då blir större för familjen.

Pengarna ska dock inte vara avgörande för att fler män är lediga från jobbet för att vara med sina barn, tycker Niklas Löfgren:

– Det finns flera viktiga argument som lyfts fram för att föräldrar ska dela lika. Att det motverkar lönediskriminering av kvinnor, att barnen knyter an till båda föräldrarna och att risken för skilsmässa är mindre bland föräldrar som delar på hushållsarbetet och uttaget av föräldrapenningen.

På öppna förskolan i Blackeberg i Stockholms västra förorter nickar flera föräldrar instämmande när de hör de argumenten.

– Även om det tar tid att förändra de mönstren tror jag att vi är på väg någonstans. Många föräldrar diskuterar de här frågorna hemma, säger Anna von Scheele.

Hur delar ni på föräldradagarna?

Priia Josefsson, 33 år, jobbar på förskola, två barn, bor i Bromma. Sambon nu föräldraledig med Kiram, 18 månader. Föräldrarna delar nästan lika på föräldraledigheten.

– Det har känts självklart för oss att dela på föräldraledigheten. Det är ju bådas ansvar att vara föräldrar och båda ska känna sitt barn.

Anna von Scheele, 28 år, förskolelärare, ett barn, bor i Riksby. Båda föräldrarna hemma första halvåret med Alicia, nu 11 månader. Anna tagit resten av föräldraledigheten.

– Att jag tar mer av föräldraledigheten beror på att Alicias pappa har pluggat och nu börjat ett nytt jobb som han behöver fokusera på.

Caroline Svensson, 35 år, hudterapeut, bor i Bromma, ett barn. Sambon föräldraledig i sex månader med Felicia, 7,5 månader. Caroline är föräldraledig i 11–14 månader beroende på när de får plats på förskola.

– Jag tar en större del av föräldraledigheten, för oss fungerar det bra att han tar sex månader.

Tore Jarlo, 28 år, jobbar med kundsupport och som musikproducent, ett barn och ett bonusbarn på 6 år, bor i Blackeberg. Mamman varit hemma ett år med Emma, 13 månader, och Tore ska vara ledig lika länge.

– Min fästmö ville vara hemma så länge som möjligt och uppmuntrade mig till det också, vilket jag är glad för. Jag trodde jag skulle sakna jobbet, men så är det verkligen inte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.