Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 22:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/manniskor-har-fatt-storre-frihet-tack-vare-robotar/

Ekonomi

”Människor har fått större frihet tack vare robotar”

Claudia Olsson och Adam Hagman träffades på Restaurang Industri i Stockholm för att diskutera robotik.
Claudia Olsson och Adam Hagman träffades på Restaurang Industri i Stockholm för att diskutera robotik. Foto: Kevin Chang

Fler robotar i arbetslivet kommer inte att innebära färre jobb – däremot blir arbetsuppgifter mer avancerade och kontinuerlig vidareutbildning ett måste. Det tror robotexperterna Claudia Olsson och Adam Hagman.

Vad gjorde er personligen intresserade av robotar?

Claudia: Jag har alltid intresserat mig för hur tekniken på olika sätt kan lösa problem och öka vår globala levnadsstandard. Robotik har en väldigt stor potential att frigöra tid och utöka möjligheterna för vad vi människor kan åstadkomma.

Adam: För mig handlar det om de personliga historierna jag fått höra från människor om hur teknik och särskilt robotik påverkat deras liv – människor som fått större frihet eller självständighet med hjälp av tekniska hjälpmedel. Som en pojke på tolv år som kunde börja äta själv med ett hjälpmedel som han styr med fötterna.

Vad är fokus för forskningen inom robotik just nu?

Adam: Det skiljer sig i olika delar av världen. I Frankrike, Tyskland, Holland och Asien är det mycket fokus på sociala robotar, små papperskorgsliknande apparater med ögon som åker omkring på golvet och hjälper till med enkla saker. I USA satsar man på robotik inom vapenområdet. Sedan pågår det förstås forskning om AI överallt.

Claudia: Ett annat fokus är hur robotik och biologi kan förenas, till exempel genom robotiska muskler som har sensorer och är självläkande. Man tillför robotiken både mänskliga och biologiska egenskaper så att den kan bli mer flexibel och stötta människor i till exempel tillverkningsindustrin. 

– Sen ser vi även att kollaborativa robotar, som arbetar sida vid sida med människor, växer otroligt starkt i dag.

Sverige har en fördel i den här utvecklingen då utbildning är mer eller mindre gratis.

Hur tror ni att arbetsmarknaden kommer att påverkas när allt fler uppgifter tas över av robotar?

Claudia: Möjligheterna för vad man kan producera och hur man kan skapa värde kommer att utvidgas. Undersökningar visar att omställningen till robotik skapar fler arbetstillfällen – inte färre. Men de nya jobben kräver mer utbildning och ett kontinuerligt lärande. Enligt World Economic Forum skulle vi nu behöva ägna fyra–fem timmar åt lärande i veckan för att möta kompetensgapet som den snabba utvecklingstakten av tekniken skapar. Och den kommer att accelereras ytterligare. 

Adam: På Robotdalen har vi undersökt vad robotiken skulle kunna innebära för produktiviteten i fler än 300 företag. Fler än hälften av företagen har därefter gjort investeringar i robotik och faktum är att det inte har lett till att ett enda nettojobb har försvunnit. Det som händer är att produkterna tillverkas dygnet runt, de får bättre och jämnare kvalitet, priset går ned vilket leder till att efterfrågan ökar. Arbetsuppgifter har försvunnit men inte arbetstillfällen.

– Sverige har en fördel i den här utvecklingen då utbildning är mer eller mindre gratis. 

Claudia: Ja, men våra utbildningssystem behöver ställas om till kortare grundutbildningar och löpande vidareutbildning. Jag tror att vi behöver nya aktörer som fungerar som bryggor mellan akademin och industrin, näringslivet och offentlig sektor.

Ser ni några risker med att robotar blir för lika människor?

Adam: Många tycker att robotar med mänskliga ansikten är lite läskiga, även i Japan där robotar har en högre kulturell status än i västvärlden och robotmässor lockar hela familjer. Utvecklaren bakom den första industriroboten sågs som en frälsare när robotar löste den stora arbetskraftsbrisen i industrin på 70-talet. Dessutom finns det en populär mangafigur som är en robotpojke och hjälper svaga mot onda. Robotar är redan vanligt inom omsorgen och äldrevården och nu försöker man utveckla en robotsjuksköterska.

– I Sverige och Europa är vi mer negativt inställda till robotar inom omsorgen, man föreställer sig att farmor ska tas om hand av Terminator. Hollywood har inte direkt varit hjälpsamt för att öka intresset. Men det vi försöker göra är att ta fram robotik som hjälper människor att vara självständiga så länge som möjligt och automatisera monotona uppgifter som inte involverar mänsklig kontakt. 

Claudia Olsson och Adam Hagman.
Claudia Olsson och Adam Hagman. Foto: Kevin Chang

Vilka är de etiska utmaningarna för utvecklingen av robottekniken?

Adam: En aktuell fråga är i vilken utsträckning man ska ersätta mänsklig kontakt med robotar, som fallet med robotsjuksköterskan i Japan. En annan fråga är hur de här produkterna marknadsförs. Det finns en kruka från Holland som talar om när plantan behöver vattnas och kan svara på enkla frågor om vädret. Det låter ju toppen, tycker jag. Men den marknadsförs som ett sällskap för en ensam gammal dam, vilket inte är så lyckat.

Claudia: Det är viktigt att vi nu lägger en moralisk och lagmässig grund för hur vi ska förhålla oss till riskerna som utvecklingen medför. En fråga är var ansvaret ligger när system tar beslut som kan vara skadliga för människor eller samhället. I mitt bolag Stellar Capacity låter vi deltagare förbereda sig för utvecklingens konsekvenser, med scenarier som till exempel en arbetsmarknadsrobot som diskriminerar människor med pollenallergi. Ju tidigare man arbetar med och förstår frågorna, desto mer medvetet kan man leda teknikutvecklingen.

Adam: Självkörande bilar tangerar de här frågorna redan nu. Hur ska man programmera en bil som upptäcker fem barn på vägen och måste välja mellan att antingen döda föraren eller dem. Företagen som ska sälja bilen ställer sig frågan vem som kommer att vilja köpa en bil som inte värnar om bilföraren i första hand.

I dag är bara drygt hälften av världens befolkning online, de kommande åren kommer fler att bidra till det globala nätverket med innovation och kunskap.

I Hollywoodfilmer ser vi robotar som vänder sig mot människan – vilka risker ser ni med att utveckla robotar som kan fatta egna beslut?

Adam: Frågan är vad egna beslut är. I dag är det vi som bestämmer vilka beslut de kan fatta.

Claudia: Den reella risken är att vi har algoritmer som blir så starka inom specifika områden att de kan bli svåra att stoppa. Till exempel inom militären. Men jag tror inte att det är en reell risk att de får ett högre medvetande och vänder sig mot oss och tänker på det sätt som vi gör. Risken är större att vi inte förhåller oss till etiska riktlinjer när vi utvecklar artificiell intelligens. 

Hur kommer tekniken att utvecklas framöver?

Claudia: I dag är bara drygt hälften av världens befolkning online, de kommande åren kommer fler att bidra till det globala nätverket med innovation och kunskap. Det kommer att öka hastigheten på utvecklingen. Vi ansluter också fler och fler enheter vilket genererar mer data som vi kommer kunna analysera med hjälp av självlärande algoritmer. Det kommer att skapa en helt ny förståelse av vår omvärld än vi haft tidigare. 

– Den här typen av data och kunskap kommer skapa nya förutsättningar för att förena fler vetenskaper, som det vi nu ser i att biologi möter robotik.

– Men självklart kommer nya möjligheter att missbruka tekniken också att uppstå, till exempel för terrorism. Vi behöver ha ett väldigt medvetet förhållande till riskerna och se till att den digitala allmänkunskapen kring både riskerna och möjligheterna höjs, inte minst bland våra beslutsfattare.

Adam: Jag tror också att det kommer finnas de som vill utnyttja tekniken till omoraliska saker. Men jag har i stort en positiv syn. Vi människor har en kreativ ådra som gör att vi skapar och har alltid anpassat oss till det nya – och sedan blivit beroende av det.

Claudia Olsson och Adam Hagman.
Claudia Olsson och Adam Hagman. Foto: Kevin Chang

 

 

Läs mer:

Robotarna tar över – nu även i matbutiken

Så kommer framtidens arbetsplats att förändras 

”Bästa arbetsplatsen har plats för ett skratt”