Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mänskliga kontor ökar kreativiteten

Genom att inreda kontor som utgår ifrån människan kan vi sänka sjukfrånvaron och öka kreativiteten. Det menar Alexandra Moore, inredningsarkitekt och doktorand på Luleå tekniska universitet.

Hon är kritisk till den raka, strama inredning som dominerar dagens svenska kontor. Färgskalorna är för enformiga och kontorslandskapen ofta för stora, menar hon.

- De bidrar till att skapa stress. Hjärnan behöver omväxling för att kunna fungera och vi måste bygga mänskligare, mer varierade kontor.

Hon vill att inredningen ska stimulera fantasin och kreativiteten. Gärna genom att ta intryck av naturen.

- Jag tror på en mångfald av ljus, färg, form, vatten, luft, växter, musik och konst. Miljöer som får människor att röra på sig och lugna öar där man kan sitta och tänka.

Alexandra Moore är industridoktorand på institutionen för arbetsvetenskap på Luleå tekniska universitet. Forskningen på institutionen söker svar på hur arbetsmiljön påverkar hur vi mår och agerar. Den är tvärvetenskaplig och undersöker både den psykosociala miljön, till exempel hur bra man trivs med chef och kolleger, och den fysiska miljön, hur kontoret är byggt och inrett.

Forskningen är ännu till stora delar i sin linda, men Alexandra Moore känner igen frågorna från sitt arbete som inredningsarkitekt.

- Jag höll kontakten med dem som jobbade i de kontor jag hade inrett. På så sätt fick jag förståelse för sambandet mellan miljön och människors beteende. Men då handlade det såklart om amatörmässiga uppfattningar.

Nu planerar hon att genomföra tre fallstudier på kontor och skolor i Stockholmsområdet. Tanken är att ta reda på vilken effekt olika typer av inredning har för stressen och inlärningen.

Resultatet ska bli en praktisk vägledning till den hållbara arbetsplatsen.

Det kommer att dröja några år innan allt är klart. Men från och med nästa höst räknar hon med att släppa de första delresultaten. Hon hoppas att hennes arbete ska få chefer att inse att vi behöver en annan typ av kontor.

- Vi måste anstränga oss för att skapa miljöer som utgår från ett humanistiskt helhetstänkande. Det är vad kunskapssamhället behöver för att utvecklas.

Hon understryker att det inte handlar om påkostad, spektakulär design utan ett en avvägd blandning av form och ekonomi.

- Många tror att det är dyrt att bygga om. Men om man jämför med kostnaderna för sjukdagar och vikarier inser man snart att det rör sig om små pengar.

Bra miljöer enligt Alexandra Moore:Postens

Bra miljöer enligt Alexandra Moore:

Postens nya huvudkontor i Solna.
"De har lyckats variera miljön och tagit vara på ljuset. Det finns också ställen där man kan dra sig tillbaka och tänka eller kläcka idéer. Exteriören är spännande också, som en finlandsfärja mitt i stan."

Royal Viking Hotel.
"Ett häftigt hotell med fotocellstyrt ljus och mötesoaser."

Gondolen.
"En klassisk och härlig stockholmsmiljö."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.