Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Margot Wallström bör mutgranskas”

Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: Anette Nantell

Näringslivsorganisationen Institutet mot mutor anser att åklagare ska utreda om ett mutbrott begicks när utrikesminister Margot Wallströms fick en hyresrätt av fackförbundet Kommunal. ”Det bör granskas för att se om man har följt de regelverk som finns”, säger generalsekreteraren Helena Sundén.

Det är åklagare på Riksenheten mot korruption som ska göra bedömningen huruvida det kan röra sig om en muta eller inte. Men enligt Helena Sundén är det redan allvarligt och handlar om förtroende att utrikesministern har fått en lägenhet av fackförbundet med ett attraktivt läge i centrala Stockholm.

Läs mer: Wallströms kostnad för lägenhet i Stockholm - 32 kronor i månaden

– Man kan konstatera att det är förtroendeskadande och illa nog att ministern försätter sig i en situation där objektiviteten kan ifrågasättas, säger hon.

Att Wallström har sagt upp hyreskontraktet spelar heller ingen roll om det rör sig om en muta. Brottet har redan skett när hon fick bostaden.

Granskningen bör även omfatta Annika Strandhälls lägenhet som hon hyr av fackförbundet Vision, anser Sundén.

– Det är jätteviktigt att all information kommer fram.

Överåklagare Gunnar Stetler, chef för riksenheten mot korruption, säger att han har uppmärksammats på vad som hänt. Om det ska startas en mututredning gällande främst Margot Wallströms lägenhet hos Kommunal är oklart.

– Men för närvarande vill jag inte kommentera mera, säger han till nyhetsbyrån TT.

Läs mer: Kommunal i krismöte

Även om varken Margot Wallström eller Kommunal haft några tankar om egen vinning borde utrikesministern ha låtit bli att ta emot en lägenhet från facket,  menar statsvetaren Anders Sundell. Det kan skada allmänhetens förtroende för systemet.

– Som statsråd bör man vara särskilt noga så att det inte ser ut som att man står i tacksamhetsskuld till någon. Utrikesministern kanske inte kan gynna Kommunal direkt så har hon ett gigantiskt inflytande i regeringen som fattar sina beslut kollektivt, säger Anders Sundell, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Sundell understryker att han inte vet den exakta juridiken kring historien om den bostad som utrikesminister Margot Wallström fått av Kommunals ordförande Annelie Nordström. Inte heller hur hyresavtalets regler ser ut.

– Men min spontana tanke är att en lägenhet i centrala Stockholm ändå måste vara värd någonting. Frågan som väcks är ”Varför har hon fått den?”. Det är nog ingen slump att det är utrikesministern som fått den, så något slags personlig fördel är det väl som hon fått just tack vare sitt ämbete, säger Anders Sundell.

Han resonerar om utrikesministern möjligen är privat bekant med den som förfogar över makten att fördela Kommunals lägenhetsbestånd. I så fall kan det snarare vara någon inom kommunal som missbrukat sitt ämbete, menar han.

– Jag kan inte deras regler, men facket är en intresseorganisation som i det här fallet skulle ha gett en minister en personlig förmån. Även om det inte finns några uttalade syften så är det inte omöjligt att facket tänkt att det är bra att ha goda relationer med utrikesministern, säger Anders Sundell.

– Jag tänker mig att intrycket som ges av ett avtal mellan en minister och en intresseorganisation kan skada förtroendet för systemet. Ytterst handlar det om att statsråd ska göra ett bra jobb utan att låta sig påverkas. 

Läs mer. Ministrarnas lägenhetsaffärer
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.