Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 01:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/margot-wallstroms-bostad-knuten-till-tjanst/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Margot Wallströms bostad knuten till tjänst

Foto: Henrik Montgomery

Åklagarkammaren Riksenheten mot korruption undersöker om Margot Wallström ska utredas för mutbrott. Samtidigt visar kontraktet att lägenheten är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister. Det framgår av hyresavtalet, som DN tagit del av.

”Jag kommer på sedvanligt vis att ta del av den information som finns tillgänglig och därefter fatta beslut om förundersökning ska inledas eller inte. Om det beslutet fattas i dag eller senare under veckan kan jag inte uttala mig om för närvarande”, uppger chefsåklagare Alf Johansson i ett pressmeddelande.

Kontraktet är undertecknat av Wallström och en kanslist på fackförbundet Kommunal den 18 april 2015, då hon har varit utrikesminister sedan den 3 oktober året innan.

Foto: Under rubriken ”överenskommelse” anges i kontraktet:

Vi kommer härmed överens om att hyresgästen inte ska ha rätt till förlängning av hyresavtalet/boendet om hyresvärden begär att avtalet ska upphöra och anger följande orsak. Om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl.”

Såväl Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö som Jesper Petterson, pressekreterare vid Kommunal, menar att det ska tolkas som att uthyrningen av lägenheten är knuten till anställningstiden som just utrikesminister.

– Lägenheten används av Kommunal för kortare uthyrningar och hyrs ut möblerad, säger Jesper Pettersson.

Wirkensjö framhåller att det dessutom är en standardformulering i Kommunals hyresavtal.

– Det är alltså inte något som har används särskilt för utrikesministerns kontrakt, säger han. 

Läs mer: Allt fler moderater kräver Wallströms avgång

Eftersom det rör sig om ett tillfälligt hyreskontrakt anser Wirkensjö att Wallström inte gått före någon.

– Jag vänder mig mot jämförelsen med tio år i bostadskön, för då får man ju ett riktigt kontrakt, säger han.

Wirkensjö upprepar också att Wallström i sina kontakter med Kommunal försäkrat sig om att allt måste gå korrekt till.

Utrikesministern fick i månadsskiftet juli/augusti 2014 veta av Kommunals ordförande Annelie Nordström att fackförbundet hade tillfälliga lägenheter att erbjuda.

Wallström följde enligt Wirkensjö senare upp det samtalet med en kontakt med Kommunal för att anmäla sitt intresse.

Läs mer: Stefan Löfven har fullt förtroende för Wallström

Även Wallström själv trycker hårt på att avtalet varit tillfälligt.

– Det är ett tillfälligt avtal och det har varit min önskan från början. Jag har aldrig varit ute efter att få besittningsrätt till någon av deras lägenheter, säger Wallström till svenska journalister i Bryssel, på väg in till dagens möte med EU:s övriga utrikesministrar.

Wallström vidhåller att hon fått felaktiga uppgifter från Kommunal.

– Hade jag vetat eller anat att det såg ut så som de uppgifter som har kommit fram så hade jag aldrig gett mig i lag med Kommunal om att hyra en lägenhet. . . Jag fick försäkran från Kommunals högsta ledning att de dels lämnade ut mer än hälften av sina lägenheter till den kommunala bostadsförmedlingen och att den övriga hälften var för tillfälliga uthyrningar. Det är fakta och jag har vittnen som kan intyga det.

Är du orolig för om det blir en eventuell mututredning?

– Inte orolig för någonting i det här fallet. Men jag är väldigt trött på att inte få ägna mig åt att göra det jag behöver just nu: att sköta mitt jobb, säger Margot Wallström.

På Kommunal avböjer man i nuläget att kommentera en eventuell mutbrottsutredning mot utrikesministern om bostadsaffären.

– Vi har inga kommenterar till det, säger Jesper Petterson. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.