Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Maria Crofts: Att köa för bostad är mycket bättre än många verkar tro

Bostadsförmedlingen är väldigt underskattad. Visst tar det tid att få ett kontrakt men utan köplats får man ingen bostad alls.

Det är brist på bostäder i stora delar av Sverige, särskilt i tillväxt­regionerna. Bostadspriserna stiger och många funderar på hur de ska få ihop kontant­insatsen och lånelöften till sig själva eller sina barn.

Men jag tycker att vi talar för lite om att det går att köa sig till en bostad även i storstäderna. För det går faktiskt fortfarande att få en bostad genom bostadskön.

Ja, jag vet att köerna är långa och att det tar decennier att få en topplägenhet i Stockholms innerstad. Men tycker man att en bostad en bit utanför centrum är ett alternativ till att ta miljonlån blir väntan inte lika lång.

Om vi fortsätter att ta Stockholms län som exempel är det lätt att känna hopplöshet när man ser att drygt 470 000 personer köar för en bostad. Men studerar man siffrorna närmare ser det ljusare ut.

Det är faktiskt bara 13 procent, eller 63 000 personer, som aktivt söker en bostad. Det är alltså dem du ska konkurrera med i första hand och inte nästan en halv ­miljon människor.

De flesta i kön är inte heller beredda att ta vad som helst även om de tillhör gruppen aktiva sökande. Majoriteten har redan någonstans att bo och söker en större eller ­mindre lägenhet eller en bostad med ett annat läge.

Här är fler siffror. Under förra året förmedlades nästan 11 000 ­lägenheter av bostadsförmedlingen i Stockholm. Den genomsnittliga kötiden var 7,7 år.

När man är ung och bostadslös känns sju år säkert som en oändlig tid. Men snittiden för att få en student- eller ungdomsbostad är fem år. Tänk på att genomsnitt betyder att det både kan gå fortare och ta längre tid.

Att stå i bostadskön i Stockholm kostar 210 kronor om året och det enda som krävs är att man har fyllt 18 år. Jag har svårt att tänka mig en bättre present till en artonåring.

Men det är inte bara ungdomar som har tillgång till bostäder med kortare kötider. Seniorer har också stora möjligheter att få ett bra boende utan att behöva köa allt för länge, bland annat för att det inte är så många äldre som står i kö.

Annika Håkansson i den här artikeln är ett bra exempel. Hon ställde sig i bostadskön som femtio­plussare trots att hon hade ett bra boende som hon trivdes med just då. Nu, nio år senare, kan hon flytta till innerstan.

Om hon struntat i att ställa sig i kön hade hon fortfarande haft en bra bostad men ingen möjlighet att välja något annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.