Barnbidraget motiverar höginkomsttagare att betala skatt - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Barnbidraget motiverar höginkomsttagare att betala skatt

Barnbidraget är inte främst tänkt att utjämna inkomstskillnader. I stället är det en omfördelning från hushåll utan barn till hushåll med försörjningsansvar för minderåriga.

Debatten om behovsprövade barnbidrag blossar upp med jämna mellanrum. Det främsta argumentet för en behovsprövning är att vi inte ska ge bidrag till familjer med väldigt höga inkomster.

Men resonemanget har hittills aldrig fått fäste hos något politiskt parti och det finns flera skäl till det. 

Läs också: Så vill partierna förändra barnbidraget

Ett av dem är att barnbidraget är ett sätt att omfördela pengar från dem som inte har försörjningsansvar för barn till dem som har det. Eftersom de flesta har barn någon gång under livet är det många som får del av bidraget under en period.

Det är främst det här resonemanget som används i argumentationen mot behovsprövning. Barnbidraget är inte tänkt att utjämna inkomstskillnader i allmänhet utan att stärka familjernas ekonomi under småbarnsåren. Men bidraget har självklart större betydelse för hushåll med sämre ekonomi.

Om det svenska välfärdssystemet ska fungera måste majoriteten av svenskarna tycka att det är värt att betala skatt. Alltså även de som har höga inkomster och betalar mycket skatt.

Ett annat skäl är att många hushåll tycker att de betalar mycket skatt. Barnbidraget är ett sätt att ge dem pengar tillbaka under en period i livet när många behöver stärka kassan. Det bidrar till att öka skattemoralen.

Riksdagspartierna är i huvudsak överens om att välfärden i Sverige till största delen ska finansieras med skattepengar. De skillnader som finns rör sig främst kring hur hög skatten ska vara.

Om det svenska välfärdssystemet ska fungera måste majoriteten av svenskarna tycka att det är värt att betala skatt. Alltså även de som har höga inkomster och betalar mycket skatt. 

Alliansregeringens agerande under den första mandatperioden ger också en fingervisning om hur tankarna går bland partierna där. Då sänktes ersättningarna för sjuka och arbetslösa men i föräldraförsäkringen vid barns födelse behölls både ersättningsnivån och taket på tio prisbasbelopp.

Ersättningen från föräldraförsäkringen betalas ut med samma procentsats till alla upp till taket. Det går alltså inte att få hur hög ersättning som helst från staten men det finns inte heller någon behovsprövning som gör att välbeställda  inte får några pengar.

Barnbidraget är också ett sätt för staten att minska kommunernas utgifter för familjer med låga eller inga inkomster alls. Eftersom barnbidraget räknas som en inkomst när man beräknar den lägsta skäliga levnadskostnaden minskar kommunernas utgifter för försörjningsstöd.

Läs också: Barnbidraget höjs – här är privatekonomens råd

Sverigedemokraternas har ett förslag om att minst en av föräldrarna måste vara svensk medborgare för att få barnbidrag. Det skulle bli ett slags straff som riktar sig mot nyanlända föräldrar som snabbt kommit i arbete och själva klarar familjens försörjning. Dessa familjer skulle då få sämre ekonomi än andra där föräldrarna arbetar. Samtidigt som nyanlända som inte kommit arbete får bidrag på samma nivå som i dag. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.