Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 07:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/maria-crofts-behover-inte-vara-for-sent-att-binda-rantan/

EKONOMI | KOMMENTAR

Maria Crofts: Behöver inte vara för sent att binda räntan

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Foto: Daniel Costantini

Kommer räntan fortsätta stiga? Är det för sent att binda lånen?

Riksbanken höjde räntan på torsdagsmorgonen. Det påverkar bolåneräntorna. Här är sex frågor och svar om hur du kan tänka med lånen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Jag måste omförhandla mitt lån nästa kvartal, hur ska jag tänka?

Du ska tänka igenom din situation ordentligt, gärna göra en budget och förbereda dig på att du kommer att behöva betala mer för bolånen. För så blir det med stor sannolikhet. Jämför räntan hos olika banker och tveka inte att byta om du får bättre villkor.

Kommer räntorna att gå upp även under 2023?

Ja det mesta tyder på det. Riksbanken gör bedömningen att styrräntan kommer att ligga på uppemot 3 procent i slutet av 2023 men vi får se hur det blir. Efter den senaste höjningen, som sker formellt den 30 november i år, kommer styrräntan att vara 2,5 procent. Räkna med att bankerna lägger på drygt 1 procentenhet på styrräntan.

Jag har rörlig boränta, är det för sent att binda nu?

Nja, alla boräntor, även de bundna, har stigit det senaste året så om du vill binda på en väldigt låg nivå under lång tid har du nog missat den möjligheten. Men om du ska binda eller ha rörligt beror på hur din ekonomi ser ut och inte minst hur länge du tänkt bo kvar i din bostad. Det går ofta att ta med sig bundna bolån till en ny bostad men det finns inga garantier för att det går. Säljer du utan att köpa nytt måste du betala ränteskillnadsersättning till banken och det kan bli dyrt.

De förhandlade snitträntorna bundna på 3 år ligger just nu drygt 1 ,5 procentenheter högre än tremånadersräntorna. Välj att se bindningen som en försäkring mot högre boränta och fundera på om det är värt den högre kostnaden.

Skiljer sig boräntan mellan olika banker, lönar det sig att byta?

Ja, det gör det absolut. Hos Compricer, som jämför bolån, varierar till exempel de förhandlade snitträntorna för tremånadersräntan mellan 2,64 och 3,20 procent. Men se upp för banker som försöker sälja på dig andra tjänster med boräntan som lockbete.

Är det bra att binda en del av lånet eller att ha olika bindningstider?

Fördelen med olika bindningstider är att du fasas in i både ett högre och ett lägre ränteläge. Om du går från ett lån som bands till 1 procent för ett par år sedan till en tremånadersränta på upp emot 3 procent blir förändringen väldigt stor och plötslig.

Men se upp om du tänkt flytta och särskilt om du inte tänkt köpa en ny bostad. Fråga alltid banken hur den ställer sig till att flytta med bundna bolån till en ny bostad om du funderar på att binda.

Ska jag försöka amortera så mycket som möjligt nu när räntorna drar iväg?

Det beror på hur din ekonomi ser ut och hur stora lån du har i förhållande till bostadens värde. I första hand ska du se till att ha en buffert som täcker minst två månaders utgifter. Har du till exempel ett hus och är beroende av bil kan du behöva mer.

Har du en buffert måste du fundera på hur mycket pengar du vill ha bundna i en bostad eftersom amortering är en form av sparande. Sparpengar kan du använda när du vill medan amorteringarna är bundna i bostaden.

En annan sak att fundera på är om extra amorteringar kan ta dig under en gräns där månadsamorteringen blir lägre. Har du lån på 85 procent av bostadens värde måste du amortera 2 procent av lånet varje år, i vissa fall 3 procent. Kommer du under 70 procent halveras amorteringen till 1 procent, 2 procent i vissa fall. Om lånet är 50 procent eller lägre behöver du inte amortera alls. Lägre amorteringstakt kan förbättra din månadsekonomi och göra det lättare att få utgifter och inkomster att gå i hop.

Läs mer:

Så påverkas dina bostadslån – räkna ut med hjälp av DN:s räknesnurra

Dan Lucas: Så här snabba höjningar riskerar att knäcka ekonomin

Ämnen i artikeln

Räntan

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt