Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Maria Crofts: Bra läge att amortera och buffertspara

Nu går vi in i ett nytt år med rekordlåga räntor. Passa på att sänka kostnaderna och stärka ekonomin innan räntorna går upp igen. För det kommer de att göra förr eller senare.

Riksbankens senaste bedömning är att räntan kommer att höjas först i början av 2017. Om det blir så eller inte återstår att se. Det har hänt förr att förhållandena ändrats både snabbt och oväntat. Men med den information som finns kan vi bereda oss på ännu ett år med minusränta.

Det låga ränteläget har gjort att många hushåll har fått lägre utgifter. De med stora bolån har sänkt sina kostnader mest men räntorna har sjunkit även på många blancolån, lån utan säkerhet.

Många har sett sina lånekostnader halveras de senaste åren och det borde ge utrymme att amortera mer än tidigare. Den som har en miljon kronor i lån betalar till exempel 875 kronor i månaden efter skatteavdrag jämfört med 1 750 kronor. Förutsatt att räntan har sjunkit från 3 procent till 1,5 procent.

Räntorna på blancolån och andra krediter har också sjunkit en del men de ligger många gånger väldigt mycket högre än bolåneräntorna. Därför är det bra att försöka amortera av dem i första hand och sedan fortsätta med bolånen.

Studielånen finns det däremot ingen anledning att betala av snabbare än nödvändigt på grund av räntan. För 2016 blir räntan rekordlåga 0,6 procent. CSN-räntan ger inte rätt till skatteavdrag och de 0,6 procenten motsvarar en avdragsgill ränta på 0,86 procent.

Men innan du ökar amorteringarna ska du se till att ha ett buffertsparande för oförutsedda utgifter. Då kan du använda dina egna pengar om det händer något oväntat och slipper ta dyra lån och avbetalningar i panik.

Det är väldigt svårt att ge ett råd som passar alla om hur stor bufferten ska vara. Det beror till exempel på hur stort hushållet är och om man hyr sin bostad, har bostadsrätt eller småhus. Är du beroende av bil måste det också tas med i beräkningen.

Ofta talas det om att två månadslöner efter skatt kan vara en lämplig buffert. Men, som sagt, det kan behövas både mer och mindre.

God fortsättning på sparåret 2016!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.