Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 23:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/maria-crofts-bra-med-extra-pengar-men-reglerna-behover-andras/

Ekonomi

Maria Crofts: Bra med extra pengar men reglerna behöver ändras

Bostadsbidraget kan bli en skuldfälla för hushåll med svag ekonomi eftersom bidraget ska betalas tillbaka om inkomsten ökar. Därför behöver reglerna för bostadsbidraget ändras.

Att höja bostadsbidragen är en bra åtgärd eftersom det är ett riktat bidrag som ger pengar till de hushåll som har svårast att få ekonomin att gå ihop. Bidraget riktar sig till familjer med barn men även till unga under 29 år. Men den aktuella, tillfälliga höjningen kan bara barnfamiljer få.

Men ett stort problem med bostadsbidraget är att det inte är den aktuella ekonomiska situationen som ligger till grund för bidraget. I stället görs en slags slutavräkning varje år där bidraget mäts mot årsinkomsten.

Visar det sig att inkomsten varit för hög måste en del av bidraget betalas tillbaka. I vissa fall, men inte alltid, kan det räcka att anmäla ändrad inkomst till Försäkringskassan och få bidraget sänkt. 

Det kan vara svårt och i vissa fall omöjligt för de här hushållen att betala en klumpsumma just när de precis har börjat få det lite bättre. Då hamnar de hos Kronofogden för att de inte varit tillräckligt bra på att gissa hur deras ekonomi ska utvecklas under året. Det är oacceptabelt.

Det har faktiskt gått så längt att det finns hushåll som inte vågar ansöka om bostadsbidrag av rädsla för att inte kunna betala tillbaka om inkomsten ändras. Trots att de var i stort behov av stödet när de fick det.

Den som är arbetslös halva året, kanske med låg a-kassa, och sedan lyckas få ett jobb under resten av året kan drabbas hårt. Nu när arbetslösheten stiger kraftigt på grund av coronakrisen, som är ovanligt oförutsägbar, är det väldigt mycket begärt att just de som har sämst ekonomi ska vara bäst på att sia om hur framtiden blir.

De som kommer i fråga för bostadsbidrag har väldigt låga inkomster. En ensamstående förälder med två barn kan som mest få 4.200 kronor i månaden. Men bidraget trappas av om inkomsten ligger över 135.000 kronor om året eller ungefär 11.250 kronor i månaden.

Risken för återbetalning är inget nytt problem utan det har funnits i många år. Den 23 september tillsatte regeringen en utredning som ska försöka ta fram bättre fungerande regler. Det är hög tid. 

En förändring som borde vara möjlig att genomföra är att bidraget justeras månad för månad i takt med inkomsten. Nu för tiden rapporterar arbetsgivare och myndigheter in personers inkomster varje månad till Skatteverket. Därför går det enkelt att se om personerna har rätt till bostadsbidrag och hur stort bidraget blir varje månad i stället för att vänta tills året har gått.

En bra sak med det extra bidraget är att det gäller särskilda regler för den utökade delen. De extra pengarna ska aldrig behöva betalas tillbaka oavsett vad som händer med inkomsten framöver. 

Det är ett steg i rätt riktning och visar att regeringen tar problemen med återbetalningen på allvar. Men samma regler borde gälla för hela bidraget.