Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Maria Crofts: Dåligt utbud av populära försäkringar

Bolagen borde fortsätta att erbjuda traditionella försäkringar. Sparformen är populär och risken finns många slutar spara när de måste ta ställning till krångliga alternativ.

Var tredje svensk i  åldern 20–64 år pensionssparade privat under 2013. Bland de äldre, 40–55 år, var det så stor andel som 45 procent som satte in pengar i ett avdragsgillt pensionssparande.

Knappt hälften av spararna valde fonder medan drygt hälften föredrog en traditionell försäkring där bolaget sköter placeringarna. Jag lägger inga värderingar i  spararnas val utan nöjer mig med att konstatera att många vill ha traditionell försäkring.

De finns flera tänkbara skäl till det. Spararna slipper sköta placeringen själva, det finns garantier så att de inte riskerar att bli av med hela kapitalet och pengarna är inlåsta en viss tid så det går inte att ta ut dem om frestelsen blir stor.

Men nu när det avdragsgilla pensionssparandet fasas ut är de traditionella försäkringarna som många haft inte längre ett alternativ. Det beror främst på att de blir olönsamma för spararna. Man sparar med skattade pengar utan att få avdrag och tvingas betala inkomstskatt en gång till när pengarna tas ut.

Därför måste pensionsspararna tänka om och sätta sig in i nya sätt att spara. De alternativ som finns är främst Investeringssparkonto, ISK, och Kapitalförsäkring, sparformer som många är ovana vid.

För den som vill fortsätta spara i  en traditionell försäkring fun­gerar inte ISK eftersom man äger kapitalet själv precis som med ett vanligt sparkonto eller fondsparande. När det gäller kapitalförsäkringar är utbudet minst sagt skralt.

Som du kan se i vår sammanställning här bredvid är det bara två bolag, Folksam och Skandia, som erbjuder traditionell försäkring inom kapitalförsäkring. I  början av juni kommer ett tredje alternativ när banken SEB startar en ny traditionell försäkring.

Det ska jämföras med att de som föredrar traditionell försäkring tidigare har haft ett tiotal bolag att välja på. När utbudet minskar och det som finns upplevs som krångligt finns risken att många slutar pensionsspara.

Man skulle kunna tänka sig att det här skulle vara ett problem för pensionsbolagen. Särskilt som svenskarna sparade 4 miljarder kronor i traditionella försäkringar förra året.

Men så är det uppenbarligen inte.

Ett skäl kan vara att pensionsbolagen helst vill slippa garantier och i stället lägga över risken på kunderna. Det har skett en sådan förflyttning i de gamla traditionella försäkringarna och nu öppnas möjligheten att få över spararna till fonder där de får ta hela risken själva.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.