Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

De här lånen omfattas av de skärpta kraven

DN:s privatekonomiska krönikör Maria Crofts svarar på tre frågor om det skärpta amorteringskravet.

Vad innebär skärpningen?

1

– För det första gäller skärpningen bara nya lån som tas efter att de nya reglerna trätt i kraft och enbart hushåll där lånet storlek överstiger 4,5 gånger årsinkomsten. Ett hushåll med en sammanlagd inkomst på 600.000 kronor om året kan låna 2.700.000 kronor utan att det blir någon skillnad jämfört med nuvarande regler.

– I dag måste de som tar nya lån som överstiger 50 procent av bostadens värde amortera. Skärpningen innebär att de som har stora lån i förhållande till inkomsten måste amortera 1 procentenhet mer än i dag. Alltså 3 procent vid en belåningsgrad över 70 procent, 2 procent över 50 procent och 1 procent på lån under 50 procent.

Vad är egentligen nya lån?

2

– Den som inte har något bolån och tar ett för att köpa en bostad tar ett nytt lån. Men det gäller även om man säljer en belånad bostad och tar lån för att köpa en ny. Alla som flyttar anses alltså ta nya lån.  Men om man byter långivare, till exempel för att få lägre ränta, och bor kvar räknas det inte som ett nytt lån.

Hur blir det om jag vill låna 150.000 kronor för att renovera badrummet?

3

– Om du har ett bolån och tar ett tilläggslån med din bostad som säkerhet räknas det som om du tar ett nytt lån och du kan välja mellan två olika amorteringsmodeller. Antingen amorterar du 1, 2 eller 3 procent av hela ditt bolån när de nya reglerna börjat gälla. Eller också betalar du av tilläggslånet med 10 procent per år under 10 år. Har du ett stort bolån blir utgiften per månad mindre om du väljer att betala på 10 år men du får i stället betala av det under längre tid.

Läs även: Skärpta krav på de med höga lån.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.