Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/maria-crofts-det-ar-fortfarande-spararna-som-far-ta-smallen/

Ekonomi

Maria Crofts: Det är fortfarande spararna som får ta smällen

Att det blir färre fonder att välja mellan i det nya premiepensionssystemet stör nog inte spararna särskilt mycket. Men det gäller att staten väljer rätt för det är fortfarande spararna som får ta smällen om pengarna försvinner. 

De senaste åren har premiepensionssystemet skakats av flera skandaler som lett till att pensionsspararna förlorat pengar. Regeringens utredare, Mikael Westberg, säger att ungefär 20 fonder avregistrerats på grund av regelbrott och att det berört 200.000 sparare som sammanlagt haft 40 miljarder kronor i fonderna.

Det här är förstås ytterst allvarligt. Svenskarna har aldrig riktigt tagit till sig möjligheten att välja pensionsfonder och skandalerna har inte gjort dem mer positiva utan i stället fått fler att ifrågasätta hela pensionssystemet.

Att de lurade spararna tvingas skylla sig själva är en annan baksida. Staten tar inget ansvar för att den rekommenderat svenskarna att placera sina pengar i fonder, även det senare visat sig att en del av pengarna hamnat på privata konton i skatteparadis.

I går presenterades en rad förslag för hur premiepensionssystemet ska bli bättre. Ett av de mest uppmärksammade är att vi ska få färre fonder att välja mellan. Som mest fanns ungefär 800 fonder i systemet, nu har vi runt 500 och framöver står valet mellan 150–200 fonder. Att fondutbudet har varit för stort har varit ett vanligt klagomål bland spararna så det är nog mest branschen som har synpunkter på bantningen.

Utredaren verkar inte ha några förhoppningar om att intresset för att välja premiepensionsfonder ska öka nämnvärt. Utan föreslår i stället att utgångspunkten ska vara att pengarna hamnar i ett förvalsalternativ precis som dagens AP7 Såfa.

Sparare som inte vill välja fonder ska i stället kunna välja risknivå inom förvalsalternativet. Det brukar innebära att andelen aktier sjunker och räntorna ökar för lägre risk och tvärtom för dem som vill ta större risk.

Pensionsmyndigheten ska slippa att ta ansvar för premiepensionen och tjänstemännen där drar säkert en lättnadens suck. Ansvaret hamnar i stället hos nuvarande Sjunde AP-fonden som byter namn till Myndigheten för premiepensionens fondförvaltning.

Det är den nya myndigheten som ska förvalta förvalet för premiepensionen men också upphandla fonderna på fondtorget. Det är en stor och viktig uppgift.

Men det är fortfarande spararna som får ta smällen om något går snett. Lyckas oseriösa fondbolag ta sig in på det nya torget försvinner pengarna precis som tidigare. Och det finns ingen att ställa till svars om värdeutvecklingen blir dålig över tid.