Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Det här gäller när du tar nya lån på bostaden

Reglerna för det skärpta amorteringskravet som regeringen godkände i torsdags är i stort sett de samma som för det nuvarande. Här är de viktigaste punkterna.

Det skärpta amorteringskravet träder i kraft den 1 mars 2018 och från den dagen måste alla som tar nya lån som överstiger 4,5 gånger inkomsten amortera mer än i dag. Bestämmelserna är en miniminivå och det finns ingenting som hindrar bankerna från att kräva större amorteringar.

Amortering. Nya lån ska amorteras med 3 procent per år ner till 70 procent av bostadens värde, med 2 procent per år till 50 procent och sedan med 1 procent. Jord- och skogsbruksfastigheter undantas.

Nya lån. Det skärpta kravet gäller nya lån som tas efter den 1 mars. De lån man tar när man köper en ny bostad omfattas alltså, liksom om man utökar sitt lån.

Befintliga lån. Skärpningen gäller inte lån som är tagna före den 1 mars.

Tilläggslån. Amorterar man innan man tar ett nytt lån, till exempel för att renovera, läggs det nya lånet ihop med det man redan hade. Det gör att amorteringsbeloppet ökar.

Om man inte amorterar i dag och utökar sitt lån måste man amortera. Antingen enligt amorteringskravet eller också ska tilläggslånet vara betalt på 10 år.

Övergångsbestämmelser. De som gör klart ett köp av en ny bostad före den 1 mars omfattas inte av skärpningen. Det samma gäller dem som har en tomt och avtalar om att bygga ett nytt hus före den 1 mars. I de fallen omfattas varken byggkreditiven eller bolånen.

Nyproduktion. Bankerna har möjlighet att göra undantag från amorteringskravet i fem år för de första köparna av helt nya bostäder.

Byta bank. Att flytta befintliga lån till en annan bank utan att utöka lånet utlöser inte amorteringskravet.

Värdering. Det finns inga bestämmelser om hur värderingen av bostaden ska gå till mer än att den ska ske i samförstånd med banken.

Omvärdering. Det går att omvärdera bostaden vart femte år och vid en avsevärd värdeförändring. För att värdet ska anses ha ändrats avsevärt krävs en omfattande ombyggnad eller renovering.

Flera bostäder. Alla nya bolån omfattas, om lånet avser en lägenhet, ett småhus eller ett fritidshus har ingen betydelse. Dagens amorteringsregler gäller varje bostad för sig. Men med de skärpta reglerna läggs lånen ihop och överstiger de 4,5 gånger inkomsten måste man amortera mer.

Undantag. Det går att få undantag från amorteringskravet om man har särskilda skäl som dödsfall i familjen, sjukdom och arbetslöshet.

Det går att få undantag från det skärpta kravet om man lånar till en ny bostad och har kvar lånen på den gamla. Undantaget gör att man kan ha större lån än 4,5 gånger inkomsten i högst 6 månader.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.