Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Maria Crofts: Fel att bankerna kan vägra kontanter

Så länge vi har sedlar och mynt måste det gå att sätta in dem på banken. I dag kan varenda bank i Sverige vägra att ta emot kontanter.

Det har blivit vanligt med bankkontor som inte hanterar kontanter över huvudtaget. Det är säkert bra för banken. Men för privatpersoner som vill sätta in sina sedlar och mynt på ett konto är det ett stort bekymmer.

Den som till exempel säljer en bil och får 40.000 kronor kontant får anstränga sig rejält för att få in dem på banken. Många banker har ett tak för insättningar på 10.000 kronor i veckan och då tar det nästan en månad innan allt är inne.

Sven Hovmöller, som vi skriver om, vände sig till den bank där han varit kund i 50 år. Det hindrade inte banken från att ge honom kalla handen när han ville sätta in pengar för ett välgörenhetsprojekt som hjälper fattiga EU-migranter.

Valutaväxlingsföretagen tar fortfarande emot kontanter men Sven Hovmöller tycker att han borde kunna vända sig till sin egen bank och det är bara att hålla med honom.

Bankerna brukar hänvisa till bestämmelserna om penningtvätt. Men de går bara ut på att banken ska fråga varifrån pengarna kommer. Är svaret trovärdigt finns det inget som helst hinder för bankerna att ta emot kontanter, det beslutet fattar de helt och hållet själva.

När jag söker på nätet hittar jag massor av inlägg från privatpersoner som undrar hur de ska göra för att sätta in pengar på banken. Ett är skrivet av en mamma som hade oturen att få ta hand om pengarna hennes dotters klass tjänat på att sälja kakor.

Eftersom insättningsautomatten bara tog emot hundralappar tvingades hon tillbringa två lunchraster med att vandra runt bland olika butiker och försöka växla tjugor och femtiolappar. Detta är under all kritik, skriver mamman på bankens Facebooksida.
Och det är bara att hålla med henne också.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.