Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Maria Crofts: Förändringarna i föräldraförsäkringen dröjer flera år

DN:s privatekonomiska krönikör, Maria Crofts, svarar på tre frågor om regeringens utredning av föräldraförsäkringen.

Varför tillsätter socialförsäkringsministern en utredning?

– I artikeln på DN Debatt skriver Annika Strandhäll att föräldraförsäkringen har funnits i mer än 40 år och behöver moderniseras.

– Hon anser att försäkringen behöver anpassas bättre till företagare och studenter som blir föräldrar och även underlätta för olika typer av familjekonstellationer. Strandhäll vill också att föräldradagarna ska delas mer jämnt mellan män och kvinnor. I dag tar kvinnorna ut tre av fyra föräldrapenningdagar.

Vet man hur det kommer att påverka olika grupper?

– Nej, inte i detalj. Men Annika Strandhäll ska presentera utredningsdirektiven under förmiddagen och då borde det klarna något.

När kommer förslagen att bli verklighet?

– Det tar flera år. Det finns inga förslag än utan Annika Strandhäll tillsätter en utredning som ska ta reda på hur det är i dag och vilka förändringar som kan göras. Målet är att regeringen ska lägga fram ett förslag till förändringar av föräldraförsäkringen under mandatperioden. Alltså före hösten 2018. Sedan ska riksdagen rösta om förslaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.