Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hushållen hittar nya vägar för att klara bostadsköpet

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Amorteringskravet har fått fler att amortera och att ta mindre bolån. Men en del av förändringen kan bero på att hushållen tar andra lån eller begär uppskov när de byter bostad.

Amorteringskravet infördes i juni 2016 och nu har Finansinspektionen, FI, analyserat hur kravet påverkat hushållens bolån och amorteringar.

En väntad effekt är att fler amorterar nu än tidigare. Andelen som amorterade steg från 67 procent 2015 till 78 procent 2016. Orsaken är att alla som har en belåningsgrad över 50 procent nu är tvungna att amortera vilket de inte var tidigare.

Amorteringskravet har alltså fått svenskarna att amortera mer och låna mindre. Men det är fortfarande stor bostadsbrist och alla måste ha någonstans att bo. Att bostadspriserna inte påverkats nämnvärt tyder på att hushållen hittat sätt att klara bankens krav.

Bankerna har hårda krav på att inkomsterna måste vara tillräckliga för de bolån de beviljar. Amorteringskravet, särskilt vid belåning på över 70 procent, tar en stor del av budgetutrymmet.

Ett hushåll som lyckas komma under 70 procents belåning mer än halverar utgiften för amortering och det ökar möjligheten att få lånet beviljat. Därför är det sannolikt att hushållen försöker att hitta vägar att komma under 70-procentsnivån.

Ett sätt är att ta ett blancolån, lån utan säkerhet, för att klara amorteringsgränsen. Blancolånet ska förstås också amorteras och räntan är högre än på bolån, men om det betalas av på 10 - 12 år blir månadsutgiften lägre än med amorteringskravet.

Föräldrar, som har lågt belånade bostäder, kan hjälpa sina barn genom att belåna sina bostäder i stället för att barnen tar egna lån. Det ökar barnens möjligheter att klara bankens krav och få igenom det lån de behöver.

Den som byter bostad kan begära uppskov med vinsten och minska lånet med den summa som annars skulle ha gått bort i skatt. Från den 21 juni 2016 till den 30 juni 2020 går det att få uppskov med hur stora belopp som helst.

Räntan på uppskovet är för närvarande högre än boräntan. Det gör att det kostar mer att ha uppskov än bolån men månadsutgiften blir lägre när amorteringen minskar och det kan vara avgörande för att hushållet ska kunna köpa bostaden.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.