Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/maria-crofts-korta-kravet-pa-medlemskap-i-a-kassan/

Ekonomi

Maria Crofts: Korta kravet på medlemskap i a-kassan

Regeringen förbereder förslag för att fler ska kunna få a-kassa. Ett sätt är att sänka kravet på medlemskap – gärna till två månader. Ett annat att lindra arbetsvillkoret som många har svårt att uppfylla.

Regeringen har bland annat infört ett system med korttidspermittering där arbetsgivarna kan ansöka om stöd från staten för att kunna betala ut löner när verksamheten går på sparlåga. Förhoppningen är att så många som möjligt ska få behålla jobbet.

Men om krisen blir långvarig är risken stor att de varsel som lagts leder till uppsägningar och arbetslöshet. Problemet är att många som blir av med jobbet inte kan få a-kassa.

För att få a-kassa måste man vara arbetslös, anmäld hos Arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb. Det finns också två andra villkor.

Arbetsvillkor. För att få a-kassa måste man ha arbetat minst 80 timmar i månaden under sex månader de senaste tolv månaderna. Det här kravet måste uppfyllas för både inkomstrelaterad a-kassa och för att man ska kunna få grundersättningen på 8.000 kronor i månaden.

Medlemsvillkor. För att få inkomstrelaterad a-kassa, som är 80 procent av lönen men högst 20.000 kronor i månaden, måste man vara medlem i en a-kassa. Kravet är att man ska ha varit medlem i tolv månader innan man blev arbetslös.

I dag har många svårt att uppfylla kraven. Det gör att de blir beroende av försörjningsstöd från sin kommun om de blir arbetslösa. Problemen med en sådan situation är flera.

För att få försörjningsstöd måste man först använda alla sina tillgångar. Man kan till exempel inte ha pengar på banken eller något annat sparande och inte äga fastigheter utöver den bostad man bor i. Dyra kapitalvaror måste säljas.

Att det här blir väldigt kännbart för de drabbade är ingen överdrift. Dessutom blir det mycket kostsamt för kommunerna.

Därför förbereder regeringen förslag som ska göra att fler kan få a-kassa. Förslagen kommer sannolikt att inriktas på att mildra arbets- och medlemsvillkoren.

A-kassorna vittnar nu om att de har en sällan skådad tillströmning av människor som vill bli medlemmar. Men om villkoret ligger kvar på tolv månaders medlemskap kommer troligen många nya medlemmar att stängas ute om de blir arbetslösa.

En åtgärd skulle därför kunna vara att korta kravet på medlemskap. Räcker det att vara medlem i två månader kommer de som varslats om uppsägning och blir medlemmar nu att fångas in och få ersättning från a-kassan.

Arbetsvillkoret skärptes kraftigt av den tidigare alliansregeringen och det har inte mildrats av de efterföljande regeringarna. 

Men nu är det dags att mildra det villkoret. Även företagares villkor för ersättning behöver ses över.

Läs mer: Fordonsjättar slår igen fabrikerna 

Läs mer: Underleverantörerna: Dödsstöten för en hel bransch 

Läs mer: Det här gäller för permittering