Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Lika bra att ha kvar skattepengarna på statens räntekonto”

Skatteåterbäringen börjar skickas ut i nästa vecka.
Skatteåterbäringen börjar skickas ut i nästa vecka. Foto: Paul Hansen

I veckan som kommer börjar skattepengarna betalas ut. Men för många skulle det vara bättre att ha pengarna kvar på skattekontot. Där går det fortfarande att få ränta.

Det är alltid trevligt att få en klumpsumma och nästa vecka är det många som får det. Alla som betalat in för mycket skatt får tillbaka mellanskillnaden.

Läs också: Då får du tillbaka på skatten

Personer som är noggranna med sin privatekonomi brukar framhålla att det bästa är att betala rätt skatt från början. Resonemanget går ut på att statens ränta är så låg att det går att placera pengarna bättre.

Men det stämmer inte i år om man jämför med andra riskfria placeringar. Räntan på skattekontot är 0,5625 procent skattefritt vilket motsvarar en ränta på 0,8 procent före skatt. Det är en låg ränta men högre än vad det går att få hos de flesta banker.

Det vanligaste är att få in skattepengarna på lönekontot. Där var det länge sedan bankerna betalade någon ränta och rådet brukar vara att flytta pengarna till en mindre bank med ränta och insättningsgaranti.

Nu får det rådet kompletteras med att det är lika bra att ha kvar pengarna på skattekontot eller sätta in dem igen efter att de betalats ut. Det är inte svårt och pengarna går att ta ut med kort varsel.

Det enklaste är att begära en utbetalningsspärr. Då står pengarna kvar på skattekontot tills du häver spärren.

Eftersom pengarna snart börjar betalas ut gäller det att agera snabbt. Det bästa sättet att är att använda e-tjänsten på Skatteverkets hemsida. Det går också att aktivera utbetalningsspärren genom att skick in en blankett eller kontakt Skatteverket.

Om pengarna betalats ut finns det ingenting som hindrar att du sätter in dem igen. Det står på Skatteverkets hemsida hur man gör. Fick du hem deklarationsblanketten kom det också med information och inbetalningskort.

Tänk på att räntan på skattekontot blir noll efter årsskiftet. Då får du flytta pengarna till ett bankkonto för att få ränta. Men se till att det verkligen blir ett konto med ränta.

Att fundera på var man ska placera pengar som man inte behöver är ett kärt besvär. Men för många är skattepengarna en möjlighet att betala av på lån.

De som har bolån, och inte begärt jämkning för ränteavdraget, kan få tillbaka en rejäl summa. Att använda pengarna för att betala av på bolånen är förstås bra inför räntehöjningarna som kommer så småningom.

Men då är förutsättningen att det inte finns andra skulder. Räntan på andra lån och krediter brukar vara högre än bolåneräntan och då är de bra att betala på dem först.

Självklart behöver man inte bara spara och betala på lånen. Det finns annat som är väl så viktigt.

För många kommer skattepengarna som ett välbehövligt tillskott inför semestern. Att koppla av och göra något roligt under ledigheten är också värdefullt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.