Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Många borde kunna spara med de rekordlåga räntor vi har i dag

Vi kommer troligen att ha väldigt låga räntor i flera år framöver. Det är ett bra tillfälle för den som vill bygga upp ett buffertsparande och amortera på lånen.

Det är mer än ett år sedan vi fick minusränta och Riksbanken har skjutit tidpunkten för räntehöjningar allt längre fram i tiden. I  torsdags fick vi veta att Riksbanken gör bedömningen att reporäntan, den viktigaste styrräntan, inte hamnar på noll förrän första kvartalet 2018.

Om prognosen slår in har vi alltså minst två, och kanske tre, år framför oss med rekordlåga räntor. Det ger en bra chans för dem som behöver rusta sin ekonomi inför de räntehöjningar som kommer förr eller senare.

Många har stora bolån och lån på en eller flera miljoner kronor är inte ovanligt. När lånen beviljades tog banken höjd för att hushållet skulle klara en bolåneränta på 6–7  procent.

I dag kan de flesta få en rörlig bolåneränta på runt 1,5 procent. Det borde ge de hushåll som har bolån ett utrymme att förbättra sin ekonomi. Särskilt som räntorna varit låga så pass länge att de flesta har kunnat lägga om sina bundna lån.

Med den högre räntan banken räknat med blir kostnaden för ett miljonlån ungefär 3.500 kronor i månaden efter skatteavdraget. Med dagens ränta kostar miljonlånet mindre än 900 kronor i  månaden.

Det gör att den som har ett miljonlån borde ha drygt 2.500 kronor i månaden att använda för att förbättra ekonomin på sikt. För den som har lånat mer blir det tänkta överskottet ännu större.

Det är självklart lätt att anpassa sig till att utgifterna för bostaden är mindre än tidigare och använda pengarna till konsumtion. Men det här är ett så bra tillfälle att förbättra sin ekonomi så det är synd att missa det.

Ett sätt att undvika att pengarna går åt är att sätta in dem på ett särskilt konto. Räkna ut hur mycket du skulle ha betalat med en ränta på 6 procent, minska med det belopp du betalar i dag och sätt in mellanskillnaden.

Sparpengarna kan du använda som en buffert för oförutsedda utgifter. Har du redan en buffert kan du använda sparpengarna för att täcka en del av de ökade kostnaderna när räntan så småningom går upp.

Ett annat sätt att förbereda sig inför framtida räntehöjningar är att amortera på lånen. Har du andra lån och krediter bör du välja dem i första hand eftersom de ofta har högre ränta än bolånen.

Nästa steg är att amortera på bolånen. Många amorterar redan men med tanke på ränteläget borde det gå att betala av mer på lånen.

Det kan verka hopplöst att amortera några tusenlappar i månaden på ett lån på flera miljoner kronor. Men det är det inte.

En amortering med 5.000 kronor i månaden blir 300.000 kronor på fem år. Har du amorterat den summan sjunker dina räntekostnader med nästan 900 kronor i  månaden efter avdrag den dag när räntan är uppe i 5 procent. Besparingen kan bli ännu större om skatteavdraget minskas framöver.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.