Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/maria-crofts-miljovanlig-el-i-all-ara-men-det-basta-ar-att-dra-ner-pa-elanvandningen/

Ekonomi

Maria Crofts: Miljövänlig el i all ära – men det bästa är att dra ner på elanvändningen

Visst är det bra att välja grön el men det allra bästa för klimatet är att använda så lite el som möjligt. Varje kilowattimme som inte används minskar utsläppen av växthusgaser som till exempel koldioxid.

Den svenska elmarknaden avreglerades 1996 och tre år senare 1999 blev det enkelt för alla hushåll att byta elleverantör. Det var länge priset som var i fokus men de senaste åren har intresset ökat för att välja el som påverkar klimatet så lite som möjligt när den produceras. 

Ett enkelt sätt att sänka elkostnaden är att aktivt välja ett elbolag i stället för att ha kvar det som kallas tillsvidarepris eller anvisningspris. Det är det allra högsta elpriset som man får om man inte gör något val. I det här fallet är alltså det viktigaste att man faktiskt väljer och inte vilken bolag det blir.

Om man vill minimera sin klimatpåverkan är det förstås bra att välja miljövänlig el. Men det allra bästa är att dra ner på elanvändningen, särskilt vid köldknäppar

Risken att få ett tillsvidarepris är större än man tror. Det är till exempel vanligt att glömma bort att välja elbolag när man flyttar och då blir man tilldelad ett elavtal av bolaget som har elnätet.

Utgår man från tillsvidarepriset blir det inte lika ekonomiskt kännbart att välja ett bolag som säljer grön el eller el som är märkt med Bra Miljöval, en certifiering som tagits fram av Svenska Naturskyddsföreningen.

Om man vill minimera sin klimatpåverkan är det förstås bra att välja miljövänlig el. Men det allra bästa är att dra ner på elanvändningen, särskilt vid köldknäppar när det går åt mer el i hela samhället.

Energi och klimatrådgivningen, som hjälper kommunerna att informera invånarna om hur de kan minska energianvändningen, har publicerar siffror på hur klimatet påverkas när vi använder el. Det är stor skillnad på den el vi framställer i Sverige och den el vi importerar.

Den svenska elen har utsläpp av växthusgaser som motsvarar ungefär 13 gram koldioxid per kilowattimme. För den el vi importerar från Danmark, Finland, Norge, Polen och Tyskland är motsvarande siffra 50 gram koldioxid per kilowattimme. 

För det som kallas marginalel kan utsläppen vara så höga som 1.000 gram koldioxid per kilowattimme. Marginalel kommer ofta från kolkraftverk och används bara i undantagsfall.

Om vi slapp att importera el skulle svenskarnas klimatpåverkan alltså bli betydligt mindre. Om vi hjälps åt med att hålla nere elförbrukningen, särskilt under köldknäppar, minskar behovet av både importel och marginalel.

Enkla sätt att minska elförbrukningen är till exempel att inte ha äldre apparater i standbyläge, att använda grenkontakter med avstängningsknapp och att fylla disk- och tvättmaskiner innan de körs.