Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Maria Crofts: Missa inte extrapengarna när du är barnledig

Foto: TT

De flesta som arbetar kan få extra pengar från arbetsgivaren när de är föräldralediga. Men många måste ansöka om pengarna. Det är framför allt privatanställda inom LO-området som kan missa kassaförstärkningen.

Vid det här laget vet nog i stort sett alla att det går att få pengar från Försäkringskassan när man får barn och är föräldraledig. Men för de flesta finns det mer pengar att hämta och det är fråga om stora belopp.

De som är anställda på arbetsplatser med kollektivavtal har rätt att få extra pengar vid föräldraledighet när de varit anställda en viss tid, ofta ett år. Uppemot 90 procent av de anställa omfattas av kollektivavtal.

Föräldrar har kunnat få ett extra tillskott i ganska många år nu men ersättningarna har varierat beroende på var man arbetat. Men sedan 2014 gäller ett nytt avtal om föräldrapenningtillägg mellan LO-förbunden och arbetsgivarna.

Kortfattat kan man säga att föräldrapenningtillägget ger vardera föräldern nästan 90 procent av lönen i upp till 180 dagar. Två föräldrar som delar på ledigheten kan alltså få 90 procent av lönen i 180 dagar var.

Föräldrapenningtillägget ger 10 procent av lönen upp till cirka 37 000 kronor i månaden. På högre inkomster är tillägget 90 procent.

I många fall betalas ersättningen ut automatiskt av arbetsgivaren och då är det inga problem. Men LO-avtalen är konstruerade som försäkringar och därför måste var och en ansöka om pengarna hos AFA Försäkring.

Tyvärr är det många som missar att göra det. I en nyligen publicerad rapport gör LO bedömningen att det kan röra sig om så många som var tredje LO-förälder.

LO har gått ut med en stor annonskampanj för att få fler att upptäcka föräldrapenningtillägget. I kommentarsfälten vid annonserna på Facebook går det att se att det finns väldigt många frågor om vad som gäller.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att skriva en artikel som täcker in varenda blivande förälder i hela Sverige. Därför måste mitt råd bli att du själv tar reda på vad som gäller.

Det bästa är att fråga facket eller din arbetsgivare hur det ser ut på just din arbetsplats. Dra dig inte för att fråga för det är ingen som begär att du ska kunna allt om det här. Dessutom borde valet mellan att framstå som oinformerad och att gå miste om tusentals kronor vara lätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.