Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Riskerar att minska förtroendet för hela pensionssystemet”

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg TT

DN:s privatekonomiska krönikör Maria Crofts reder ut tre frågor om regeringens vilja att ändra premiepensionen.

Foto: DNVarför vill regeringen ändra premiepensionssystemet?

– Socialdemokraterna har aldrig varit några vänner av premiepensionen. De gick med på den när S och de fyra borgerliga partierna förhandlade fram det nya pensionssystemet för närmare 20 år sedan. Men det var en eftergift för att få igenom andra delar i systemet.

– Att utspelet kommer just nu beror förstås på skandalerna med fondbolaget Falccon Funds och pensionsbolaget Allra. Spararna i Falcon Funds har förlorat 1,2 miljarder kronor och Allra har kritiserats för höga chefslöner och tvivelaktiga affärsmetoder.

Foto: Ska systemet förändras eller skrotas helt?

– Jag har svårt att tro att premiepensionssystemet skrotas av regeringen. Det skulle innebära att hela pensionsöverenskommelsen revs upp. Styrkan i pensionsöverenskommelsen är att den ger stabilitet eftersom reglerna inte kan ändras utan att S och de fyra borgerliga partierna är eniga. Svenskarna ska kunna veta vad som gäller.

– Premiepensionssystemet har utretts flera gånger men förändringarna har dröjt. Därför ska statsminister Stefan Löfvens (S) utspel ses som ett sätt att föra handlingen framåt. Han signalerar väldigt tydligt att han vill se snabba förändringar.

– Socialminister Annika Strandhäll säger att hon vill minska de 800 fonder spararna kan välja mellan i dag. Det blir sannolikt en av förändringarna.

Foto: Varför är premiepensionen så viktig?

– Premiepensionen är en liten del av den allmänna pensionen som betalas ut av staten. Men skandalerna kring premiepensionen riskerar att minska förtroendet för hela pensionssystemet och det är förödande.

– Det finns redan kritik och osäkerhet kring pensionerna. Bromsen har slagit till flera gånger och sänkt pensionerna. Det pågår dessutom en diskussion om att pensionerna är så låga att de inte går att leva på även för dem som arbetat och tjänat in pension i många år.

– När dessutom miljardbelopp försvinner och pensionsbolagsdirektörer lever flott på spararnas pengar är politikerna helt enkelt tvungna att göra något för att öka svenskarnas tilltro till pensionssystemet.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.