Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Maria Crofts: Så påverkas din privatekonomi av räntesänkningen

Hur påverkas min privatekonomi av räntesänkningen? Dagens Nyheters privatekonom Maria Crofts förklarar varför det kan vara dags att binda bolånen.

Blir boräntorna lägre nu?

– Ja, de rörliga boräntorna påverkas direkt men det är långt i från säkert att de sänks med 0,25 procentenheter som riksbankens reporänta. De senaste åren har bankerna ofta sänkt boräntorna mindre än reporäntan med hänvisning till att andra kostnader har ökat. Det har gjort att de inte längre finns en lika direkt koppling mellan reporäntan och boräntorna som tidigare.

Blir det bättre läge att binda bolånen nu?

– Det borde det bli men hur mycket de bundna boräntorna sjunker är för tidigt att säga. Men det är svårt att se att guldläget från hösten 2012 kommer tillbaka den närmaste tiden. Då låg både de 2–åriga o ch 5–åriga räntorna på ungefär samma nivå som 3-månadersräntan. Nu ligger skiljer det visserligen mycket litet mellan 3-månadersräntan och 2-årsräntan men skillnaden mellan att binda på 3 månader och 5 år ligger ungefär runt 0,7 procentenheter.

När börjar räntan höjas igen?

– Riksbanken räknar med att reporäntan ligger kvar på 0,75 procent hela 2014 och att höjningarna börjar först 2015. Men det är en prognos och de senaste åren har vi sett att ekonomin kan förändras mycket snabbt, så man kan aldrig vara säker på hur det blir.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.