Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Maria Crofts: Ta inte större risk bara för att sparräntan är låg

De låga räntorna kan göra frestelsen stor att spara med större chans till avkastning men också större risk. Funderar du på det ska du tänka på att inget går upp mot en god natts sömn.

Minusräntan har gjort det besvärligt att få sparpengarna att växa genom att ha dem på ett vanligt konto. Samtidigt har världens börser vänt nedåt det senaste året.

I det läget ligger det nära till hands att börja undersöka om det går att få högre avkastning genom att välja någon annan sparform än den man brukar ha. Men då gäller det att veta vad man ger sig in på.

De flesta inser nog vid det här laget att chans till större avkastning kräver att man tar större risk. Det betyder i klartext att man kan förlora pengar likaväl som att avkastningen blir högre.

Har du lätt att oroa dig ska du verkligen ta dig en rejäl funderare innan du ökar risken i ditt sparande. Det viktigaste är trots allt att må bra och det gör man inte av sömnlösa nätter när man oroar sig för hur det ska gå för sparkapitalet.

Vill man vara säker på att alltid få ut lika många kronor som man satt in är ett sparkonto med insättningsgaranti det enda alternativet. Just nu är möjligheten att få pengarna att växa begränsad men sparandet är tryggt.

Ett sätt att få högre ränta är att flytta sparpengarna från sin storbanks nollräntekonton till en mindre bank med högre ränta och insättningsgaranti. Där är det fortfarande inte ovanligt att få en sparränta på 1 procent eller 0,8 procent.

I sammanställningarna över sparräntor finns ibland också konton utan insättningsgaranti. Räntorna är höga, upp till 6,5 procent utan bindningstid. Men med ett sådant konto ökar du risken rejält eftersom det inte finns någon garanti för att du får ut pengarna.

Fondsparandet har haft en tråkig utveckling det senaste året och då kan det vara frestande att försöka vinna tillbaka en del av värdeminskningen.

Det är en väldig skillnad på en globalfond som placerar i hela världen jämfört med en fond som enbart är inriktad på en viss bransch, en region eller ett land.

Sist, men inte minst, vill jag slå ett slag för Investeringssparkontot, ISK, som vi skriver om här bredvid. Att minska skatten är också ett sätt att öka avkastningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.