Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Utbredda missförstånd kring pensionen

Många oroar sig i onödan för hur de ska klara sig på sin pension. Det visar att det behövs mer information både om pensionssystemet och om pensionsprognoserna.

På Facebook finns en annons för ett bolag som ger rådgivning om pensioner. När jag kollade senast fanns det 1.900 kommentarer under annonsen. Det är till stor del skrämmande läsning.

En del skriver att de förväntar sig att få 4.000–7.000 kronor före skatt när de blir pensionärer. Andra klagar över pensionen i största allmänhet eller skriver att deras pensionspengar används till annat.

Pensionssystemet är krångligt och jag begär inte att alla ska vara pensionsexperter. Men när missförstånden verkar vara så utbredda är det något som inte fungerar.

Det är många som informerar om pensionen nu för tiden till exempel Pensionsmyndigheten, minpension.se, pensionsbolag, facket och arbetsgivarna.

Informationen har gett en del resultat. Vid det här laget vet nog till exempel de flesta att det är vanligt att få tjänstepension utöver summan i det orange kuvertet.

Men kunskapen om att garantipensionen fyller på låga pensioner och att det går att få bostadstillägg verkar inte lika spridd.

Försäkringsbolaget Folksam har tagit fram siffror för en person som arbetar 75 procent i 44 år, tjänar 18.000 kronor i månaden och har tjänstepension. Den här personen får ut ungefär 14.800 kronor i månaden i lön.

Med tjänstepension och garantipension som utfyllnad blir den totala pensionen efter skatt 11.350 kronor. Ensamstående kan få bostadstillägg på cirka 2 000 kronor i månaden och då stiger det totala beloppet till 13.350 kronor i månaden.

Jag säger inte att det är mycket pengar men beloppen ligger väldigt långt från 7.000 kronor i månaden före skatt.

Det är också viktigt att förstå att pensionsprognoserna har begränsningar.

Hur gammal man är när man gör prognosen har stor betydelse. Har man många år kvar att arbeta kan pensionsbeloppen hinna ändra sig flera gånger på grund av olika livshändelser.

När man gör en prognos på minpension.se har man möjlighet att ändra inkomsten en viss tid om man tänker arbeta deltid, vara föräldraledig eller studera. Gör man det ökar träffsäkerheten.

Men prognosverktyget fungerar inte om man är arbetslös eller sjuk. Det beror på att det inte går att veta när en person börjar arbeta igen.

Det verkar inte heller vara tillräckligt spritt att pensionssystemet är helt slutet. Pengarna som finns där kan bara användas till pensioner. Garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd tas inte från pensionssystemet utan från statsbudget.

Missförstånden kring pensionerna visar att det behövs mer information och kunskap. Men också att det är viktigt att ta reda på fakta innan man sprider uppgifter till andra.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.