Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/maria-crofts-utnyttja-den-hjalp-som-finns-att-fa-med-deklarationen/

Ekonomi

Maria Crofts: Utnyttja den hjälp som finns att få med deklarationen

Foto: Janerik Hensriksson/TT

Det har blivit väldigt mycket enklare att deklarera de senaste åren. De som fortfarande svettas över sina deklarationer är främst de som sålde en bostad förra året. Men även där finns det hjälp att få.

För de flesta är det numera en enkel procedur att deklarera. Det räcker att skicka ett sms eller knappa in en kod i telefonen.

De som vill göra ändringar eller avdrag, till exempel för resor till och från jobbet, måste logga in i sin deklaration i e-tjänsten eller använda pappersblankett men även det är jämförelsevis enkelt. 

Läs mer: Allt du behöver veta inför deklarationen

Men det finns ett par områden där många fortfarande tycker att det kan vara krångligt att deklarera. Det gäller framför allt aktieaffärer utanför Investeringssparkontot, ISK, och bostadsförsäljningar. 

Men det finns god hjälp att få med de här problemen om man skippar pappersblanketten och loggar in i e-deklarationen på Skatteverkets sajt. Då är en del redan ifyllt och de belopp man skriver in i summeras automatiskt och fylls i på rätt ställe. Därför är ett gott råd att dra nytta av de program som finns.

Tidigare svettades många aktieägare över sina deklarationer. Det gällde till exempel att hitta omkostnadsbelopp och veta om bolagen gjort en aktie till flera genom en split. 

De problemen undviker en hel del nu förtiden genom att ha lagt in sina aktieinnehav i ISK. En stor fördel med ISK är att man inte måste redovisa försäljningar och andra händelser i deklarationen. Behållningen på kontot schablonbeskattas i stället varje år. Det samma gäller om man köper och säljer fondandelar.

Äger du fortfarande aktier utanför ISK kan du få hjälp på skatteverkets hemsida. Klicka på fliken ”skatter” och vidare på ”värdepapper”. Deklarerar du i e-tjänsten i stället för på papper får du ännu mer hjälp.  Då summerar programmet beloppen så du kan vara säker på att det blir rätt.

Det är inte bara aktieaffärer som fortfarande kan vara krångliga att deklarera. Det vet alla som någon gång sålt en bostad. Men även här går det att få hjälp digitalt på skatteverkets sajt.

Om du sålt en bostad kan du få hjälp med att beräkna vilka utgifter du kan dra av. Det gäller till exempel kostnader i samband med försäljningen som mäklararvode, annonsering, fotograf och homestyling. Du hittar hjälpen genom att klicka på fliken ”Fastigheter och bostad” och vidare på ”Försäljning av bostad”.

Du kan räkna ut vinsten eller förlusten och se om och i så fall hur stor del av vinsten som du kan få uppskov med. En annan sak som brukar vålla huvudbry är vilka förbättringar av bostaden som går att dra av. Även här kan du få hjälp av en beräkningstjänst.

Som du ser finns det stor anledning att söka hjälp på skatteverkets sajt om du handlat med aktier utanför ISK eller sålt en bostad. Ta den hjälpen.

Läs mer: Bästa tipsen från Skatteverkets expert