Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 17:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/maria-crofts-visar-att-pensionssystemet-inte-fungerar/

Ekonomi

Maria Crofts: Visar att pensionssystemet inte fungerar

Foto: Martina Holmberg / TT

Att mångårigt lågavlönat arbete inte ger mycket mer pension än att inte ha arbetat alls är ett stort problem. Men lösningen är nog inte att ge pensionärerna 600-25 kronor mer i månaden före skatt.

Det är svårt att tro att pensionstillägget kommer att orsaka något större jubel hos landets pensionärer. De flesta kommer inte ens i fråga för tillägget och de som får mindre än en hundring i månaden före skatt blir nog inte särskilt imponerade.

Dessutom är inkomstpensionstillägget ett underkännande av pensionssystemet eftersom det visar tydligt att politikerna anser systemet ger för låga pensioner. Tillägget bryter också mot principen att pensionerna ska finansieras genom avgifter från de som arbetar. Pengarna till inkomstpensionstillägget ska tas från statskassan.

Till det kommer att inkomstpensionerna sannolikt kommer att sänkas med minst 1,5 procent nästa år. Den bedömningen gör Pensionsmyndigheten. En stor del av dem som får inkomstpensionstillägget kommer därför att hamna på minus ändå.

Det är 30 år sedan vi fick vårt nuvarande pensionssystem. Vi som var med då minns hur politikerna pratade om ”raka rör mellan lön och pension” och att ”hela livet räknas”.

Det blev ännu tydligare än tidigare att något måste göras för att ge mer pengar till dagens pensionärer som arbetat ett helt liv

Men nu anser uppenbarligen politikerna som drev igenom pensionssystemet att systemet har så stora brister att de måste ingripa. Att ha arbetat med låg lön i många år ger inte mycket mer att leva på som pensionär än om man inte arbetat alls. Politikerna kallar det för respektavstånd och det innebär att det ska märkas på pensionen att man har arbetat.

Från årsskiftet 2020 stärktes grundskyddet, garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd, till dem som tjänat in låg eller ingen pension alls. Det gjorde att respektavståndet minskades ytterligare. 

Det blev ännu tydligare än tidigare att något måste göras för att ge mer pengar till dagens pensionärer som arbetat ett helt liv. Svaret blev inkomstpensionstillägget på som mest 600 kronor i månaden. Men tillägget kan också bli så litet som 25 kronor i månaden. Beloppen är före skatt.

Att införa nya förmåner är krångligt och kräver inte minst omfattande omprogrammering av olika datasystem och utbildning av personal. Pensionsmyndigheten gör bedömningen att myndighetens kostnader kostnader ökar med 57 miljoner kronor under 2020 på grund av förberedelser inför införandet av inkomstpensionstillägget.

Regeringen departementsskrivelse är ute på remiss till ett trettiotal myndigheter och organisationer. Remisstiden går ut den 12 juni och det ska bli intressant att läsa svaren.

Läs mer: Så mycket mer kan du få i pension 2021