Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Bottenfrusna relationer riskerar skapa ett handelskrig

Tysklands förbundskansler och USA:s president Donald Trump vid det senaste G7-mötet i Kanada.
Tysklands förbundskansler och USA:s president Donald Trump vid det senaste G7-mötet i Kanada. Foto: AP

Efter sammanbrottet vid G7-mötet i Kanada har risken för ett handelskrig ökat markant. Sällan har stämningen mellan de stora industriländerna varit så dålig. Förlorare riskerar bli världsekonomin. 

Fredsförhoppningar i ena delen av världen, handelskrigsfruktan i den andra. Den amerikanske presidenten blandar och ger. Medan det förstnämnda kan bli ett positivt genombrott, riskerar den protektionistiska politiken bli ett negativt sammanbrott.

Sällan har relationerna mellan USA och de andra sex medlemmarna i G7 varit så bottenfrusna som efter helgens möte i USA. De spända stämningarna med en amerikansk president som kallar den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau för ”svag och oärlig” har nu ökat risken för ett handelskrig markant. 

Än så länge är det visserligen bara tullar på stål, 25 procent, och aluminium, 10 procent som har införts. Men Mexiko, EU och Kanada står i startgroparna för motåtgärder. Och risken är att det inte stannar vid det. USA har hotat införa högre tullar på europeiska bilar, något som skulle slå mycket hårdare mot länder som Tyskland och Sverige. Om EU svarar med samma mynt är risken att bollen med ökade handelshinder är i rullning.

Följden kan bli lägre tillväxt och minskade investeringar i världsekonomin. Chefen för Internationella valutafonden (IMF) Christine Lagarde var tydlig när hon vid en pressträff sade att ”de mörka molnen vid horisonten blir mörkare för varje dag”. Hon nämnde varken USA eller Donald Trump, men ingen tvivlar på att det var ditåt hon syftade.  

Och redan syns signaler på vilka effekter ökade handelshinder kan få. Under tisdagen visade en mätning från tyska ZEW-institutet att stämningsläget sjunkit till sina lägsta nivåer sedan september 2012. En orsak är ökad oro för ett handelskrig. 

”Eskaleringen i handelskonflikten med USA samt oro kring den nya italienska regeringen och destabiliseringen av finanssystemet har lämnat spår kring utsikterna för Tyskland”, kommenterade Achim Wambach, chef för ZEW-institutet.

Samtidigt varnar Ulrich Spiesshofer, vd för den svensk-schweiziska koncernen ABB, i Financial Times för att företaget kan tvingas avskeda tusentals i USA till följd av ståltullarna. Anledningen är att ABB:s fabriker i USA som tillverkar kraftledningar är beroende av specialstål importerat från Europa. 

Spiesshofer varslar också om att tullarna kan minska företagets investeringar i USA.  ABB lär inte vara det enda företaget som tänker i de banorna och ett tapp i investeringar är minst lika allvarligt som minskad handel. USA står europeiska företag för runt tre fjärdedelar av alla utländska investeringar. Två tredjedelar av alla utländska investeringar i Europa görs av amerikanska företag. 

Trump brukar motivera tullarna med att han vill skydda amerikansk industri och amerikanska jobb. Inte mycket tyder på att det fungerar. När George W Bush införde ståltullar 2002 drog han tillbaka dem efter att uppskattningsvis 200.000 jobb gick förlorade. Frågan är när och om Donald Trump reagerar. Den amerikanske presidenten är oförutsägbar och kan uppenbarligen byta fot snabbt, se Nordkorea där ledaren gått från ”raketmannen” till att enligt presidenten vara ”talangfull”. 

Än så länge verkar marknaden ta tullbråket med ro. Möjligen räknar de med att Trumps hårda ord bara var ett sätt att pumpa upp sig inför mötet i Nordkorea. Att resten av G7-länderna står så enade mot den protektionistiska politiken kan också bidra till lugnet. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.