Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fem punkter som avgör norsk ekonomi

Högre oljepriser på senare tid stärker utsikterna för norsk ekonomi den närmaste tiden. Men på sikt måste Norge minska sitt beroende av olja. Steg på vägen har tagits, men mycket återstår.

Oljeprisets betydelse

1

USA:s tillbakadragande ur Iran-avtalet och oroligheter i oljerika Venezuela har gett oljepriset en skjuts uppåt den senaste tiden. Det är goda nyheter för vårt grannland Norge, vars ekonomiska framgångssaga vilar tungt på det svarta guldet.

Men att vara känslig för upp- och nedgångar i priset på en råvara är ett vågspel och leder till kraftigare svängningar i konjunkturen än för ekonomier som vilar på flera ben. När oljepriset sjönk kraftigt 2014 och flera år framåt förlorade 50.000 människor jobbet i Norge.  

Oljefonden

2

Norge har spelat korten väl och förvaltat stora summor pengar i en statlig oljefond, nu värd drygt 8.000 miljarder norska kronor. Pengarna består av intäkter från oljeindustrin som investeras och fungerar som en buffert för de norska statsfinanserna. För norska regeringar har den varit en guldgruva som stötdämpare i sämre tider. Den har också tillåtit norska regeringar att vara mindre bekymrade över finanserna än i många andra länder. Utan pengarna från oljefonden, som upprättades 1990, hade de flesta norska regeringar bedrivit en politik med underskott i statsbudgeten.

Oljan är helt enkelt grunden till Norges välstånd. Sedan första träffen 1969 ökade utvinningen stadigt och landet blev ett av världens rikaste. Inte konstigt att många norrmän drar sig för att tala illa om oljan.

Minska oljeberoendet

3

Att en växling mot en mindre oljeberoende ekonomi är nödvändig är de flesta ense om. Det har också varit ett uttalat mål från de flesta politiker under en längre tid. Att oljefonden ska sluta investera i olja är ett tecken på att man menar allvar. Men politikerna verkar inte vilja släppa sin kassako helt. Satsningen på nya näringar sker med kluven tunga. Nya oljefält är på väg att exploateras och den norska olje- och gasministern sagt att det inte är tal om att dra ner på produktionen av olja, rädd för hur det ska påverka det norska samhället. Samtidigt är oljan också en miljöfråga. Att statliga oljebolaget Statoil döper om sig till det mer miljövänliga namnet Equino hindrar inte regeringen från att tillåta rekordmånga bolag få licens för att leta efter ny olja ute i havet.

Statistiken

4

Tittar man på statistiken kan man förstå politikernas ovilja att gå för fort fram. 2016 stod olja för nära hälften av Norges export och gav 128 miljarder kronor till norska staten. Samtidigt är det ett faktum att toppen av oljeproduktionen nåddes redan 2001. Framöver när satsningar på fossilfilt bränsle får allt större genomslag kan också efterfrågan på olja minska, till nackdel för alla oljeproducerande länder. 

Norsk ekonomi utan oljan

5

Vad har då Norge att komma med i övrigt? Tydligt är att det pågår en målmedveten satsning på en mer grön ekonomi. Inget annat land har så många elbilar per capita och det satsas på grön energi.

Dessutom är fiskeindustrin av stor vikt och kan växa ytterligare, Norge har en väl utvecklad telekomsektor, sjöfarten är stor, liksom utvinning av aluminium och järnlegeringar. Däremot har Norge mindre av den typ av multinationella bolag som har skapats i Sverige, som Ikea, Ericsson, Volvo eller Hennes & Mauritz. Inte heller har de utmärkt sig genom att skapa några kända varumärken i den nya ekonomin som svenska Spotify eller finska Angry Birds.

En del skyller på oljan. De stora inkomsterna från oljeindustrin har drivit upp löner och priser. Därmed har annan industri tappat i konkurrenskraft. För att ett skifte till en mindre oljeberoende ekonomi ska fungera kan det därför krävas att kostnaderna minskar genom att exempelvis löneökningar hålls tillbaka. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.