Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/marianne-bjorklund-handelskriget-inne-i-ett-avgorande-skede/

Ekonomi

Marianne Björklund: Handelskriget inne i ett avgörande skede

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump. Foto: Andy Wong

Handelskriget mellan USA och Kina gick in i ett avgörande läge när samtalen återupptogs på måndagen. Om de inte kommit överens 1 mars står Trump redo att avfyra tullvapnet igen. Det kan få konsekvenser för hela världsekonomin.

Marianne Björklund
Rätta artikel

På måndagen inleddes nya handelssamtal i Peking mellan USA och Kina. Efter flera misslyckade försök återstår nu bara drygt två veckor innan 1 mars då USA:s president hotat med ytterligare tullar på kinesiska produkter om man inte kommer överens.

Mycket står på spel för båda parter. Den kinesiska ekonomin står inför en avmattning som riskerar att späs på om exporten stöter på flera hinder, Trump har redan höjt tullarna i flera omgångar. Tillväxttakten är inte längre lika hög och nu letar sig pessimismen även ner i konsumentleden. I år sjönk försäljningen under det kinesiska nyårsfirandet till sin lägsta nivå på tio år, ett av flera tecken på att förtroendet för ekonomin är på nedgång.

Även Donald Trump som tampas om att få sin gränsmur finansierad i kongressen skulle behöva ha lite positiva nyheter att kabla ut inför folket. Handelskriget har lagt sordin på stämningen och hållit de finansiella marknaderna avvaktande. En lösning på konflikten med Kina skulle tas emot på glädje på börsen och ge Trump tillfälle att slå sig för bröstet.

Men flera svåra frågor återstår att lösa. Det handlar inte minst om USA:s krav på att Kina skärper skyddet för immaterialrätt och slutar stjäla företagshemligheter. Detta är en komplex materia som Kina kan behöva längre tid på sig att lösa. Andra krav från USA:s sida kanske kan vara lättare att tillmötesgå, åtminstone i ord. Hit hör att landet öppnar upp sin marknad mer för utländska företag och slutar snedvrida konkurrensen med statligt subventionerade företag. 

På måndagen när samtalen inleddes kunde viss optimism skönjas. Bidragande var bland annat att Kellyanne Conway, rådgivare i Vita Huset, i en intervju med Fox News sade att det verkar som att USA och Kina närmar sig ett handelsavtal. Conway sade också att Trump och den kinesiske presidenten Xi Jinping kan komma att mötas mycket snart. Det går på tvärs med tidigare uttalanden från Trump om att han inte har några planer på att möte Xi Jinping före 1 mars. Ett enande mellan Kina och USA tros krönas med att de två ledarna träffas.

Samtalen väntas pågå hela veckan och de tunga spelarna går inte in i diskussionerna förrän i slutet av veckan då bland annat USA:s finansminister Steven Mnuchin och  Kinas vice president Liu He ger sig in i leken. 

Om ett avtal inte är på plats före 1 mars är handelskriget i full sving igen. USA har hotat höja tullarna från 10 till 25 procent på kinesiska varor värda 200 miljarder dollar. Det i kombination med Brexit och den svagare kinesiska ekonomin skulle förmörka läget i världsekonomin betydligt.  Med mindre handel och hot om valutakrig skulle inte minst mindre och fattiga länder drabbas. Men inte heller Europa eller handelsberoende Sverige skulle gå opåverkade. Volvo har redan angett handelskriget som en orsak till lägre röreslemarginaler. 

En annan möjlig utgång, om parterna närmar sig varandra men inte riktigt kommer i mål, är att vapenvilan förlängs och diskussionerna fortsätter.