Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Handelskriget trappas upp - ingen lösning i sikte

USA:s tullkrig med Kina kan bli långdraget. Inget av länderna visar några tecken på att vika sig och USA har fingret på avtryckaren för att följa upp de senaste tullarna med nya. Även svenska företag störs när det kastas mer grus i handelsmaskineriet.

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp som i en bordtennismatch med blixtsnabba returer. I senaste rundan gick USA först till anfall med nya tullar på 10 procent på import från Kina värd 200 miljarder dollar. På det sättet hoppas den amerikanske presidenten Donald Trump att Kina ska känna sig så pressat att de går med på USA:s krav på Kina. Det handlar bland annat om att landet ska upphöra med att stjäla företagshemligheter från amerikanska företag, att landet ska öppna upp sin inhemska marknad för utländska aktörer i högre grad och att handelsbalansen mellan de två länderna ska jämnas ut.

Returen från Kina dröjde inte länge. Precis som tidigare sätter landet styvnackat hårt mot hårt. På tisdagen meddelade Kina att amerikanska importvaror värda 60 miljarder dollar kommer att tullbeläggas. 

Med de senaste tullarna är nu hälften av Kinas export till USA tullbelagd. Det påverkar givetvis Kinas ekonomi. Men inte i så hög grad att man tänker ge med sig, enligt bedömare. 

I dagsläget syns ingen som helst öppning i förhandlingarna mellan då båda länderna. Därmed får företag finna sig i högre kostnader i sin handel, vilket också spiller över på konsumenterna. Även svenska internationella företag får betala ett pris. Deras produktion består till stor del av insatsvaror från hela världen och på tisdagen varnade Volvo för att ett handelskrig kan leda till ökade kostnader för kunderna och ett begränsat produktutbud.  

Och mycket talar för att handelskriget blir en utdragen historia. Den amerikanske presidentens hårda förhandlingsstil har retat upp de kinesiska ledarna som säger sig flera gånger ha trott att en lösning är nära för att dagen efter vakna med en ny tweet från den amerikanske presidenten som visar att så inte alls är fallet. Nu är det tveksamt om de förhandlingar som den amerikanske finansministern Steven Mnuchin bjudit in till nästa vecka alls blir av.

Trump bidrog inte till att höja stämningen när han på tisdagen anklagade Kina för att försöka påverka det amerikanska mellanårsvalet med sina motåtgärder. Om Kina i sitt svar riktar in sig på amerikanska jordbrukare och industriarbetare hotar Trump med kraftig ekonomisk hämnd, i en tweet som verkar vara ett försök att återvinna förtroende hos missnöjda väljare i USA som drabbas av Kinas tullar på exempelvis sojabönor. 

Men få tror att hot och anklagelser är rätt väg att gå för att få Kina att ändra på sin handelspolitik, som även EU anser bör bli mer öppen och mindre statsunderstödd. Sättet Trump försöker tränga in landet i ett hörn tolkas som förödmjukande, särskilt som de nya tullarna inföll samma datum, 18 september som Japan invaderade Kina för 87 år sedan. Sedan dess har Kina förvandlats i rekordfart. Nu är landet världens näst största ekonomi och vill visa att man är en stormakt.  

Inte heller Trump har för avsikt att lugna ner situationen. Han har redan preparerat för ytterligare tullar, på varor värda 250 miljarder dollar. Dessutom kommer den tull på 10 procent som beslutades på måndagen höjas till 25 procent i början av nästa år om ingen framgång nås. 

Kina är inte heller Donald Trumps enda måltavla. Sedan tidigare har USA under Trumps ledning infört stål- och aluminiumtullar mot en rad länder. EU reagerade med vrede när USA angav nationella säkerhetsskäl som anledning och rotade fram en gammal paragraf i världshandelsorganisationen WTO som är tänkt att användas i krig.

Under Trump har den ordning som rått i världshandeln fått sig en rejäl törn. Trump för en protektionistisk politik som han hoppas ska ge USA fler jobb och förbättra USA:s handelsbalans. Samtidigt ignorerar han WTO, som ska underlätta för världshandeln, och har blockerat tillsättningen av domare i dess skiljedomstol där tvister löses. EU kom på tisdagen med förslag som ska förändra WTO och bland annat lätta dödläget i tvistlösningssystemet. Det återstår att se om Trump är intresserad av ett sådant förslag.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.