Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Korruption genomsyrar hela grekiska samhället

Om anklagelserna mot Ericsson stämmer är det en i raden av korruptionsskandaler i Grekland. Mutor och skatteflykt genomsyrar hela samhället och är en av anledningarna till landets djupa ekonomiska kris.

Mutor och korruption finns på alla nivåer i det grekiska samhället och är djupt ingrott i kulturen. Här finns fakelaki, ett kuvert med pengar, som kan snabba på om du behöver hjälp i vården eller underlätta för ditt företag att få ett tillstånd. Andra exempel är gåvor till skattetjänstemän för att komma undan skatt eller regionala politiker som utlovar personliga tjänster om de får din röst. 

Den som besöker Grekland behöver inte stanna länge för att höra någon grek gått till attack mot korrupta politiker som lierat sig med storföretagen och inte sällan fackföreningar. Genom att ge varandra förmåner har de sett om sin egen trädgård men glömt bort landets bästa, är en vanlig anklagelse. Men ofta är de inte bättre själva. Om politikerna inte följer reglerna behöver väl inte vi heller göra det, resonerar många. Därmed skapas en ond cirkel och att smita undan skatt beskrivs som något av en nationalsport. 

Inte konstigt då att bygget Grekland föll som ett korthus när Lehman Brothers kraschade 2008 och utlöste en global finanskris. Ett jättelikt skuldberg växte sig bara större samtidigt som skatteindrivningen var undermålig. Till sist fanns ingen annan återvändo än att ta hjälp av EU, ECB och IMF för att överleva.

Korruptionsskandalerna blottar ett dåligt fungerande samhälle. Särskilt upprörda är grekerna över härvorna där politiker stoppat pengar från utländska företag i sina egna fickor. I utbyte har de utländska storbolagen fått  förmånliga kontrakt i landet. 

Senaste härvan som får rubriker går hela vägen upp i den politiska eliten. Det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis ska ha betalat mutor på 50 miljoner euro, 519 miljoner kronor, i utbyte mot förmånlig behandling.

Två före detta premiärministrar och åtta tidigare ministrar utreds nu för korruptionsbrott. En annan skandal involverar tyska Siemens. Den tidigare transportministern Tasos Mantelis har erkänt att han tog emot 230.000 euro i mutor från det tyska företaget. I Siemensskandaler ska mutor på totalt motsvarande 662 miljoner kronor ha betalats ut i utbyte mot lukrativa kontrakt. 

Nu ska före detta anställda på Ericsson ställas inför rätta. Att åtal väcks 20 år efter händelsen får ses som ett tecken på att Grekland börjar ta problemen på allvar. Men det visar också att rättvisans kvarnar mal långsamt och att effektiviteten har i övrigt att önska. Nu har en oberoende enhet med uppgift att bekämpa korruption skapats. Avgörande är att den verkligen kan behålla sitt oberoende. Ett problem tidigare är att de som ska bekämpa korruption har styrts av politiker och bytts ut med jämna mellanrum, vilket har kört grekers förtroende för såväl polis som rättsystemet i botten. 

Grekland hoppas nu vara på väg ut ur den ekonomiska krisen. I slutet av sommaren avslutas det tredje räddningspaketet från EU, ECB och IMF och landet ska stå på egna ben. En viktig del för att det ska fungera är ett mindre korrupt samhälle där medborgarnas förtroende för politiker och rättsväsende stärks. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.