Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nyanlända bakom högre arbetslöshet

Foto: Magnus Pehrsson

Samtidigt som den svenska konjunkturen är glödhet steg arbetslösheten i juni, enligt färska siffror från Arbetsförmedlingen. DN:s Marianne Björklund svarar på tre frågor om hur statistiken ska tolkas.

351.000 personer, 7,2 procent av arbetskraften, var inskrivna som arbetslösa i juni i år. Det är 5.000 fler än motsvarande månad förra året. Varför det, när alla säger att ekonomin går så bra i Sverige och vissa branscher skriker efter arbetskraft?

– Huvudorsaken till den stigande arbetslösheten är många av de flyktingar som anlände till Sverige hösten 2015 nu har fått uppehållstillstånd och börjat söka jobb. För många av dem tar det längre tid att ta sig in på arbetsmarknaden. De kan språket sämre och har inte samma kontaktnät som infödda svenskar. Dessutom finns en stor grupp nyanlända som inte har så hög utbildning. Det försämrar möjligheten att få jobb väsentligt. Flera debattörer anser nu att det måste finnas flera så kallade enkla låglönejobb i Sverige för att underlätta för nyanlända att få in en fot på arbetsmarknaden.

Finns det något positivt i statistiken?

– Att arbetslösheten bland unga, 18–24 år, minskar visar att hjulen i Sverige snurrar snabbt för närvarande. Ungdomsarbetslösheten sjönk från 11,1 till 9,9 procent och är nu nere på sin lägsta nivå sedan 2008. Fortfarande har unga män svårare att få jobb än unga kvinnor. Arbetslösheten bland unga män var 11,8 procent, medan den bland unga kvinnor var 7,9 procent. Svårast att få jobb har de som saknar gymnasieutbildning.

Statsminister Stefan Löfven har satt som mål att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i Europa. Är målet i sikte?

– Nej, det kan man inte säga. Sverige ligger långt ifrån det målet. Visserligen är arbetslösheten något under EU-snittet på 7,8 procent. Men en rad EU-länder har lägre arbetslöshet än Sverige. Allra lägst är arbetslösheten i Tjeckien, på 3 procent. Även i Tyskland är andelen arbetslösa låg, 3,9 procent.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.