Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Risken för ett handelskrig har ökat

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström bekräftar att EU kommer slå tillbaka mot USA om landet inför ståltullar. Amerikansk whisky, jordnötssmör och apelsinjuice hör till de produkter som kan bli dyrare framöver. DN:s Marianne Björklund svarar på tre frågor om Malmströms besked.

EU föreslår motåtgärder till USA:s införande av tull på stål och aluminium. Är det här en upptrappning i konflikten?

1

Cecilia Malmström noga med att betona att det sista EU vill ha är en upptrappning av konflikten. I stället säger sig EU vilja slå tillbaka mot USA på ett proportionellt sätt. Det innebär att man tänker skydda stålindustrin i unionen och införa tullar på amerikanska produkter till ett värde motsvarande så mycket som de amerikanska ståltullarna bedöms påverka europeisk ekonomi. Vad man ska kalla det europeiska svaret är dock något av en semantisk övning. Många ser nog dessa åtgärder som en upptrappning av konflikten som ökar risken för ett handelskrig. Särskilt om Trump, som han sade under tisdagens presskonferens med Löfven, svarar på EU:s åtgärder genom att höja tullarna på europeiska bilar. Då är bollen i rullning med risken för ytterligare handelshinder.

Vad betyder det här för konsumenter i EU?

2

Exakt vilka amerikanska varor som kommer att tullbeläggas är ännu inte offentliggjort. EU-kommissionen har tagit fram en lista som nu ska godkännas av EU:s medlemsländer. Cecilia Malmström bekräftade några av de varor som kan komma ifråga, exempelvis jordnötssmör, apelsinjuice, tranbärsjuice och amerikansk whisky. EU kommer införa tullar på amerikanska industriprodukter, stål och jordbruksprodukter, enligt Malmström. 

Följden blir att priset på de tullbelagda produkterna blir högre. Hur mycket dyrare de blir beror på vilken tull de beläggs med. Det är än så länge oklart.

Allvarligare än dyrare jordnötssmör är om en upptrappad handelskonflikt slår mot företagen, leder till färre europeiska jobb och för europeisk ekonomi ner i ytterligare en svacka.

Hur hamnade vi här?

3

Donald Trump har konsekvent pekat ut USA som förlorare i världshandeln. Han anklagar sina företrädare för att ha slutit dåliga handelsavtal med USA som förlorare. Att han skulle lansera ståltullar, under en turbulent inrikespolitisk period, var därför inte någon jätteöverraskning. Trump hävdar att han genom att skydda amerikansk stålindustri kommer att skapa jobb i USA och förbättra den amerikanska handelsbalansen. Baksidan, att amerikansk industri som är beroende av stål tvingas till högre priser och kan tvingas skära ner, talar Trump mindre ofta om. 

Att EU svarar var också väntat. Det gjorde man även när George W Bush införde ståltullar 2002. Den gången blev effekten på USA så pass kraftig att Bush valde att dra tillbaka tullarna ganska snart. I USA hann dock konsekvenserna bli negativa. Det finns beräkningar om att 200.000 amerikanska jobb gick förlorade på införandet av ståltullar. 

TV: Så påverkas din frukost av tullar

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.