Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mark Zuckerberg: Det är mitt ansvar

01:13. Facebooks grundare Mark Zuckerberg vittnar i USA:s senat om Cambridge Analytica-skandalen.

I tuffa förhör i senaten lovade Mark Zuckerberg att Facebook nu genomgår ett djupt filosofiskt skifte där de ska börja ta ansvar för sin världsomspännande produkt. Zuckerberg har kommit med samma löften i 15 år och det finns inget som tyder på att han menar allvar med detta nu.

Efter flera månaders krav från den amerikanska kongressen har Mark Zuckerberg till slut ställt upp på förhör i senaten. Under en lång eftermiddag fick Zuckerberg stå till svars för Facebooks senaste skandaler med missbruk av persondata och hårda frågor om företagets globala roll när det gäller politiska val och demokrati. Såväl republikaner som demokrater gjorde det tydligt att de vill se hårdare regleringar av Facebooks annonsmetoder och bättre skydd för persondata.

– Om Facebook och andra webbföretag inte vill eller inte kan fixa dessa intrång på våra privatliv, då kommer vi att göra det, sade senatorn Bill Nelson.

Zuckerberg inledde förhöret med ett förberett meddelande där han bad om ursäkt för de senaste årens misstag och lovade att företaget ska bättra sig. 

– Det var jag som gjorde dessa misstag och jag är ledsen för det, sade han.

Zuckerberg har dock kommit med sådana ursäkter under hela sitt yrkesverksamma liv. En senator tog upp faktumet att Zuckerberg nu ägnat 14 år åt att lova att Facebook ska “bättra sig” när det gäller respekten för användarnas persondata. Redan 2003 var Zuckerberg på väg att sparkas ut från Harvard University efter att han skapat Facebooks föregångare Facemash, som fick kritik för att just göra intrång i användarnas privatliv. I en intern konversation med en skolkamrat, som sedan blev offentlig, förklarade Zuckerberg att han kommit åt hundratals studenters persondata eftersom de “dumma jävlarna” frivilligt givit den till honom, som han uttryckte det då. 

Under tisdagens förhör i senaten var Facebooks missbruk av persondata det återkommande ämnet. Facebook gick i veckan ut med att kampanjföretaget Cambridge Analytica otillåtna insamling av persondata inför presidentvalet 2016 kan ha omfattat minst 87 miljoner amerikaner. De tror även att åtskilliga andra företag och annonskampanjer har använt sig av liknande ohederliga metoder som Cambridge Analytica och att det därför kan vara betydligt fler användare vars persondata nu är i orätta händer. 

Zuckerberg lovade dock att Facebook nu är på väg att förändras i grunden som företag och att de i framtiden ska bli bättre på att respektera användarnas persondata och framför allt ta ansvar för plattformens globala roll.

– Överlag skulle jag säga att vi just nu går igenom ett bredare filosofiskt skifte, sade Zuckerberg. 

Det är klokt att ta dessa löften med en nypa salt. Inför förhöret offentliggjorde Facebook en rad åtgärder som påstås stärka skydden av persondata och även ett omfattande globalt initiativ för att undvika att Facebook missbrukas i politiska val. Men samtidigt har företaget precis spenderat 200.000 dollar på en kampanj i Kalifornien där de försöker stoppa ett nytt lagförslag som är avsedd att just stärker skyddet för persondata, för bland annat barn. Under förhöret sade Zuckerberg även att hårdare regleringar av företaget riskerade att göra dem svaga gentemot kinesiska konkurrenter. 

Läs mer: Zuckerberg ber kongressen om ursäkt 

Inför veckans förhör fick Zuckerberg rådgivning av Facebooks massiva lobbyistkontor i Washington DC såväl som den erfarne politiska strategen Joel Kaplan, som tidigare var rådgivare åt presidenten George W Bush. Det råder inget tvivel om att dessa lobbyister nu kommer att arbeta med alla tänkbara medel för att stoppa de lagförslag som kan tämja Facebooks framgångsrika affärsmodell. När en något förvirrad senator ställde en fråga om hur Facebook tjänar pengar sade Zuckerberg:

– Annonser, sir. 

Även om Zuckerberg fick en del tuffa frågor, bland annat om Facebooks påstådda roll som en faktor i folkmordet i Burma, var det även gott om frågor från senatorer som verkar sakna en grundläggande förståelse för hur Facebook fungerar. Okunskap och förvirring präglade många frågeställningar. Kara Swisher, en erfaren journalist i Silicon Valley, uttryckte under förhöret en tilltagande frustration över de dåliga frågorna och kallade till slut senatorn Ted Cruz frågor “idiotiska”. En senator ägnade sin korta frågestund åt att förklara att hans barnbarn älskade Instagram.

För Mark Zuckerbergs egen del var målet med förhören egentligen mest att tråka ut oss med innehållslösa och platta svar, för att avleda uppmärksamhet från denna historiska kris för företaget. Det verkade han lyckas bra med. Medan förhören fortsatte under kvällen i USA bytte de flesta amerikanska nyhetskanalerna sina sändningar till andra ämnen. Facebooks börskurs återhämtade sig också under tisdagen, till den högsta nivån sedan raset i mars.

Under onsdagen fortsätter förhören i representanthusets energi- och handelskommitté. De förväntas fortsatt fokusera på Facebooks hantering av persondata och företagets ansvar för att skydda integriteten i framtida politiska val.

Läs mer: Martin Jönsson: Facebook tvingas dra undan mattan för sin egen lönsamhet 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.