Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/marknaden-hoppas-att-botten-ar-nadd/

EKONOMI

"Marknaden hoppas att botten är nådd"

DN:s Yvonne Edenholm svarar på frågor kring Nokias rapport.

Nokia visar en förlust före skatt. Analytikerna förväntade sig en vinst. Vad har hänt?
- Det är en mycket tuff mobilmarknad just nu. Nokia har precis som Sony Ericsson drabbats hårt. Sony Ericssons vinstvarning gjorde att analytikerna var förvarnade om att även Nokia skulle drabbas. Att det blev förlust i stället för vinst handlar främst om att Nokia Siemens Networks, den del som levererar fast- och mobilsystem inte går så bra. Och priserna pressas på mobiler i lågkonjunkturen.

Trots förlusten stiger aktien varför?
- Det handlar mycket om en lättnad hos marknaden. Det har varit väldigt darrigt innan rapporten. Nu visar det sig att bolaget trots allt säljer bra med mobiler. Nokia står fast vid att marknaden minskar med 10 procent och en rörelsemarginal på mer än 10 procent för mobiltelefonverksamheten. Det blev med andra ord inte värre. Nu finns tecken på att botten kan vara nådd även om Nokias vd Olli-Pekka Kallasvuo tycker ändå att det är förtidigt att säga att botten är nådd. Det andra kvartalet i år kommer att bli bättre. Bolaget tror sig också kunna ta marknadsandelar framöver. Det var positiva besked.

Vad var det mest positiva och negativa med rapporten?
- Det mest positiva är att bolaget säljer fortsatt bra med mobiler och att framtiden ser inte mörkare ut. Resultatet, prispressen och sämre tider för fast- och mobilinfrastruktur är negativa sidor. Bolaget sänker sin prognos för den marknaden från minus 5 procent till minus 10 procent.

Kan man dra några slutsatser från rapporten inför Ericssons rapport?
- Marknaden för mobilnät har enligt Nokia försämrats. Det kan sänka förväntningarna inför Ericssons rapport. Men det kan också vara så att Ericsson klarar sig mycket bra i konkurrensen och att de inte påverkats lika mycket som Nokia Siemens Networks av lågkonjunkturen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt