Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Marknadshyror krav från utredare

Grafik: Stefan Rothmaier

Hyresregleringen bör radikalt skalas ned för att stegvis anpassas mot marknads­hyror. Kommunerna måste dessutom släppa planmonopolet och staten ge upp sina bygg­regleringar. Det fastslår bokriskommittén, som presenterar sina första slutsatser i morgon.

Först behöver man en vision, innan det blir dags för konkreta förslag. Det menar Klas Eklund, SEB:s seniorekonom som leder bokriskommittén, och citerar den gamla proggmusikgruppen Hoola Bandola Band: ”Man måste veta vad man önskar sig för att få vad man vill ha.”

– Det är en poäng att tala om vad man vill uppnå, vilket vi i bokriskommittén nu vill göra. Men bland politiker är detta inte det vanliga. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) har tillsatt en mängd utredningar på begränsade områden men inte tagit något samlat grepp som visar vad han egentligen vill med bostadsmarknaden, säger Klas Eklund.

Stefan Attefall har också ställt sig avvisande till dem som vill tänka större i bostadsfrågorna, senast när riksbankschefen Stefan Ingves framförde krav på en bred politisk kommission med mandat att komma med reformförslag över hela fältet.
Klas Eklund bryr sig dock inte så mycket om bostadsministerns ointresse.

Bokriskommittén, där han är ordförande, är ett privat initiativ från Fastighetsägarna och Handelskamrarna i Stockholm, Väst-Sverige och Syd-Sverige. Bland ledamöterna finns inte enbart branschföreträdare, utan också tunga namn som fastighetsprofessorn Hans Lind och förra vice riksbankschefen Barbro Wickman-Parak.

I sin idéskiss målar de gemensamt upp visionen av en bostadsmarknad där man har ett brett utbud av bostäder för hushåll på alla inkomstnivåer. Marknadsprinciper ska råda, samtidigt som det finns god tillgång till bostäder med olika upplåtelseformer – hyresrätter, bostadsrätter och villor – med olika standard och storlek. Det betyder större prisskillnader, men också mer av valfrihet och rörlighet så snart marknaden kommer i bättre balans.

Avsikten är att det ska bli lättare att flytta, vilket gör att befintliga bostäder utnyttjas på ett sätt som svarar bättre mot efterfrågan. Byggandet behöver dessutom öka, särskilt i de kommuner som uppger bostadsbrist. Samtidigt behövs också i framtiden ett socialt skydd för de boende, som på bostadsmarknaden ofta utgör den svagare parten.

– För mig är det självklart att det ska finnas ett besittningsskydd för hyresgäster även om utformningen kan diskuteras, framhåller Klas Eklund.

Men än så länge vill bokriskommittén inrikta sig på de övergripande problemen. Man se vill se förändringar som en stegvis anpassning till marknadshyror, till att börja med i nybyggda bostäder där en sådan övergång redan har inletts. Likaså handlar det om enklare plan- och byggregler, liksom minskad rätt för kommunerna att sätta hinder för byggandet.

– Före sommaren ska vi komma med mer konkreta förslag. Men det gäller att se hur olika områden hänger ihop och att ha en sammanhängande strategi. Om man ska slopa hyresregleringen, så krävs det också regelförenklingar och ändringar av skatterna liksom åtskilligt annat. Kring allt detta behövs dessutom en bred politisk överenskommelse som ska räcka under flera mandatperioder, betonar Klas Eklund.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

Fakta: Bokriskommittén

Kommer med slutrapport i juni
Bokriskommittén har tillsatts av Fastighetsägarna Sverige och Handelskamrarna i Stockholm, Väst-Sverige och Syd-Sverige.
Uppdraget är att presentera konkreta förslag till hur den svenska bostadsmarknaden ska kunna fungera bättre. Slutrapporten ska lämnas i juni.
Kommitténs medlemmar är ordföranden Klas Eklund (seniorekonom vid SEB), samt Tor Borg (chefsekonom vid SBAB), Ulrika Francke (vd vid konsultbolaget Tyréns), Björn Hassel­gren (sekreterare), Hans Lind (professor i fastighetsekonomi vid KTH), Sonny Modig (tidigare vd för MKB Fastighets AB), Barbro Wickman-Parak (tidigare vice riksbankschef) och Olle Zetterberg (vd för Stockholm Business Region). DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.