Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/marknadsoro-efter-bakslag-for-trump-och-johnson/

Ekonomi

Marknadsoro efter bakslag för Trump och Johnson

Flera börser tappade på onsdagen. Foto: Ng Han Guan/AP

Beslutet att utreda en eventuell riksrättsprocess mot Donald Trump och det rättsliga bakslaget för den brittiska ledaren Boris Johnsons fick marknaderna att skaka. Börser och valutor föll under förmiddagen.

Världens börser låg vid lunchtid på onsdagen på sin lägsta nivå på två veckor. Det globala MSCI-indexet hade gått ner med 0,4 procent.

Stockholmsbörsen hade tappat 1,6 procent, det alleuropeiska indexet STOXX600 1,4 procent och Londonbörsen 0,8 procent.

Tidigare på dagen öppnade även de asiatiska börserna nedåt. Japanska Nikkei noterade sitt största tapp på tre veckor, medan Shanghai och Hongkong gick ner med ungefär 1 procent vardera.

Samtidigt låg det brittiska pundet 0,4 procent lägre än på tisdagen. De flesta av tillväxtekonomiernas valutor hade också gått ner, liksom det australiska pundet. USA-dollarn stärktes något.

Det senaste skälet till oron är beslutet av Demokraterna i den amerikanska kongressen att utreda en eventuell riksrättsprocess mot president Donald Trump.

Men redan tidigare har exempelvis det amerikansk-kinesiska handelskriget skapat osäkerhet för investerare, och turerna kring Brexit har undergrävt stabiliteten ytterligare.

På tisdagen slog den brittiska högsta domstolen fast att premiärminister Boris Johnsons beslut att upplösa parlamentet var olagligt, och Donald Trump skickade i ett FN-tal nya giftpilar mot Kinas handelspolitik.

Till detta kan läggas en rad andra instabila situationer som har betydelse för världsmarknaden, som protesterna i Hongkong och den politiska röran i det skuldsatta Italien.

Även om många aktörer vant sig vid att ”onormala” politiska situationer i det närmaste börjar likna det nya ”normala” sticker tisdagens två händelser ut, alltså riksrättsutredningen och Johnsons bakslag, skriver Reuters.

– Även om inget verkar särskilt abnormt i dessa dagar var gårdagen ganska anmärkningsvärd. Två av världens mäktigaste ledare ställdes inför allvarliga anklagelser och rättsliga utmaningar, säger Jim Reid, analytiker vid Deutsche Bank, till nyhetsbyrån.

Läs mer: Demokraternas talman om beslutet om riksrätt: Som att korsa Rubicon