Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Mars avgörande för miljontals arbetstagare

Orosmolnen tornar upp sig för den svenska lönebildningsmodellens och industrimärkets försvarare. Det ”märke” som fastställs genom industrins löneavtal och som styr andra branschers avtalsnivåer, riskerar nu att försenas. Därmed hotar konflikter och huggsexa.

Den 1 april måste fack och arbetsgivare inom industrin ha enats om det så kallade märket. Det ska tjäna som tak för övriga löneavtal och därmed som avgörande spärr mot de relativt höga lönekrav som nu drygt två tredjedelar av LO-förbundens medlemmar ställt sig bakom, och som till stor del ligger i avtal som också de ska vara omförhandlade i början av april.

På onsdagen sällade sig ännu ett LO-fack till den majoritet av LO-förbund som i vårens avtalsrörelse lagt sig skyhögt över industrimärket: Hotell och restaurangfacket HRF kräver 745 kronor för alla, vilket blir 3,3 procent på medianlönen. Det innebär att över en miljon av LO-förbundens medlemmar nu med god marginal trotsar den rådande lönebildningsmodellen.

Industrins normerande avtal, märket, kan i år som allra högst bli 2,8 procent, vilket var industrifackens ingångskrav.

För att arbetsgivarna ska kunna vara säkra på att lyckas hålla stånd mot fackens i deras ögon orimligt höga krav inom bygg och anläggning, handel, kommuner, hotell och restaurang behöver de hjälp från statliga Medlingsinstitutet. Och Medlingsinstitutet behöver i sin tur kunna luta sig mot industrins centrala avtal, som sedan nära två decennier sätter tak för löneökningarna på den övriga arbetsmarknaden.

Är då märket inte på plats sista mars, samtidigt som exempelvis Byggnads börjar skramla med konfliktvapnen, kan frågan om den huggsexa många varnat för bli ytterst aktuell.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe förvånas över att Teknikarbetsgivarna med tre veckor till deadline på tisdagskvällen avfärdade den grundläggande spelplanen om ett tvåårigt avtal från förhandlingarnas opartiska ordföranden, utan annan förklaring än att facken startkrav på 2,8 är för högt.

Utan en sådan spelplan har förhandlarna svårare att komma vidare med lönenivåer och avtalets andra detaljer.

”Är det något den här avtalsrörelsen inte behöver så är det än mer ökad osäkerhet” konstaterar Anders Ferbe.

”Klarar vi inte att få fram ett märke före sista mars är frågan vad Medlingsinstitutets medlare ska förhålla sig till om det blir konflikt. Då har den modell för lönebildning som tjänat oss väl i nästan 20 år spruckit”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.