Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 23:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/martin-gelin-de-drabbade-i-usa-far-forlita-sig-pa-ett-grovmaskigt-skyddsnat-och-tillfallig-valgorenhet/

Ekonomi

Martin Gelin: De drabbade i USA får förlita sig på ett grovmaskigt skyddsnät och tillfällig välgörenhet

Foto: Kena Betancur/AFP

Mer än 20 miljoner amerikaner förlorade sina jobb under april. Arbetslösheten på 14,9 procent är den högsta sedan den ekonomiska depressionen på 1930-talet.

Ekonomer tror att det kan ta flera år innan arbetslösheten i USA faller till 2019 års nivåer. De drabbade får förlita sig på ett grovmaskigt skyddsnät och tillfällig välgörenhet.

Det var serviceyrken, rese- och hotellindustrin som tog den första smällen när coronapandemin drabbade USA i februari. Men under mars och april har i princip alla andra industrier följt med i fallet. I detaljhandeln försvann 2,1 miljoner jobb, i sjukvården 1,4 miljoner jobb, medan en miljon offentligt anställda i delstater och städer förlorat sina jobb.

Läs mer: 20,5 miljoner jobb försvann i USA i april

Arbetslösheten på 14,9 procent är nu den högsta sedan den ekonomiska depressionen 1932, enligt den rapport som kom från USA:s arbetsmarknadsdepartement på fredagen.

De drabbade får viss hjälp av de krisåtgärder som kongressen i USA röstade igenom i mars, men många faller genom det grovmaskiga sociala skyddsnätet och tvingas vända sig till lokala välgörenhetstjänster och matbanker. USA:s drygt 11 miljoner papperslösa får varken arbetslöshetsersättning eller de temporära utbetalningar på 2400 dollar som skickats till 90 miljoner hushåll.

Latinamerikanska låginkomsttagare i storstäder har drabbats värst, enligt analysföretaget ADP Research.

20 procent av latinamerikaner i USA säger att de förlorat jobbet de senaste månaderna, medan 16 procent av svarta amerikaner och 11 procent av vita amerikaner säger samma sak.

Att de värst drabbade till stor del bor i områden där de flesta röstar på demokraterna kan göra det svårare för kongressen att komma överens om nya stödåtgärder. Mitch McConnell, republikanernas ledare i senaten, sade nyligen att det är ”demokraternas problem” att lösa krisen, eftersom partiet dominerar i storstäder där pandemin slagit hårdast, såväl humanitärt som ekonomiskt. Demokraterna i kongressen förespråkar nya krispaket för att stärka skyddsnätet för alla som förlorat jobb och i många fall sina hem under krisen, men McConnell förespråkar främst stöd till företag. 

”Jag oroar mig för att många av de här jobben inte kommer tillbaka och att vi kommer att ha arbetslöshet på över 10 procent en bra bit in på 2021”, säger Lindsey Piegza, ekonom på finansföretaget Stifel, till Washington Post.

Donald Trump försöker däremot tona ner allvaret i veckans rapport.

”Alla de här jobben kommer tillbaka och de kommer tillbaka mycket snart. Det här är ingen överraskning”, sade han på fredagen.

På delstatsnivå genomförs omfattande krispaket för att hjälpa de mest utsatta. I New York kom delstatsguvernören Andrew Cuomo i veckan med besked att ingen ska kunna bli vräkt från sitt hem under de kommande två månaderna. I Kalifornien har ett separat krispaket genomförts för papperslösa.