Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/martin-gelin-historisk-overenskommelse-efter-kortvarig-vapenvila-i-washington/

Ekonomi

Martin Gelin: Historisk överenskommelse efter kortvarig vapenvila i Washington

USA:s finansminister Steven Mnuchin under förhandlingarna om krispaketet.
USA:s finansminister Steven Mnuchin under förhandlingarna om krispaketet. Foto: Chip Somodevilla/Getty

Kongressen i Washington är på god väg att rösta igenom de största stimulansåtgärderna i USA:s historia. 2.000 miljarder dollar ska spenderas på företag och bidrag till amerikaner för att rädda den amerikanska ekonomin och sjukvården. 

Överenskommelsen kan betraktas som ett sätt att stärka det sociala skyddsnät som nedmonterats de senaste åren.

Trots den avgrundsdjupa politiska polarisering som präglat Washington de senaste åren är kongressen nu på god väg att rösta igenom en historisk kompromiss, efter att senaten på torsdagen gav grönt ljus. Med stimulansåtgärder på 2.000 miljarder dollar hoppas de rädda den amerikanska ekonomin och sjukvården. 

Senatens lagförslag är tre gånger större än krispaketet efter finanskrisen 2008. Det innehåller stöd på 500 miljarder dollar till delstater, storstäder och företag och 367 miljarder dollar till småföretag medan de flesta vuxna amerikaner får omkring 1.200 dollar i bidrag, för att hjälpa de mest utsatta och för att få igång konsumtionen. Arbetslöshetsersättningen förlängs och ökar kraftigt. 

Börsen i USA steg kraftigt redan på tisdagen med nyheten om att en överenskommelse var på väg. Sent på natten till onsdagen kom Mitch McConnell, Republikanernas ledare i senaten, med beskedet att Republikanerna och Demokraterna är överens. Lagförslaget måste sedan godkännas av representanthuset och presidenten. Enligt finansministern Steven Mnuchin kommer Donald Trump ”absolut” att skriva under lagförslaget. 

Överenskommelsen är en sällsynt kompromiss i ett Washington som präglas av avgrundsdjup politisk polarisering. Även i förhandlingarna om stimulansåtgärderna märktes partiernas olika prioriteringar. Republikanerna försökte få igenom mer pengar för näringsliv och företag, medan Demokraterna prioriterade infrastrukturen för vård och omsorg. 

Senatens lagförslag får nu betraktas som ett sätt att återuppbygga en del av den välfärd och sociala skyddsnät som nedmonterats i USA de senaste åren. 

Demokraterna fick även i sista stund igenom en rad regleringar av de enorma summor som ska betalas ut till amerikanska företag. Bland annat ska det finnas mer översikt på finansdepartementet. De fick även igenom en regel som förbjuder företag som drivs eller ägs av Donald Trump eller andra i regeringen att få del av lånen eller investeringarna.

Donald Trump riskerade i sista stund att underminera förslaget då han felaktigt påstod att Demokraterna kräver att stimulanspaketet ska leda till ”öppna gränser” och radikala klimatreformer.

Joe Manchin, en av de mest konservativa demokraterna i senaten, sade att det viktigaste med förslaget var att skydda sjukvården och i synnerhet de som arbetar där.

”Nu har vi ett lagförslag som verkligen skyddar de som jobbar i sjukvården”, sade han efter överenskommelsen.

Läs också: Så slår smittan mot USA