Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/martin-gelin-i-praktiken-lovar-inte-mexiko-nagra-stora-nya-ataganden-vid-gransen/

Ekonomi

Martin Gelin: I praktiken lovar inte Mexiko några stora nya åtaganden vid gränsen

Bild 1 av 2 Migranter vid gränsen mellan Mexiko och USA i Kalifornien.
Foto: Sandy Huffaker/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Josue Decavele

Donald Trump tar tillbaka hotet om handelstullar mot Mexiko efter en ny överenskommelse om gränsbevakning. Trump lovar att överenskommelsen ska lösa det han beskrivit som en akut kris vid mexikanska gränsen, men i praktiken gör Mexiko inte många nya åtaganden.

Under tolv timmars förhandlingar på utrikesdepartementet i Washington nådde USA och Mexiko till slut en överenskommelse för att dela upp ansvaret för de migranter som passerar via Mexiko på väg till USA.

Det innebär att Donald Trump drar tillbaka hotet om nya handelstullar mot Mexiko, som enligt amerikanska företag och ekonomiska experter skulle ha fått förödande konsekvenser för hela den nordamerikanska ekonomin. 

Vid förhandlingarna deltog USA:s utrikesminister Mike Pompeo, vicepresidenten Mike Pence och Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard som lovade att Mexiko ska skicka ut ytterligare 6.000 soldater för att bevaka gränserna. Överenskommelsen består annars mest av vaga formuleringar, med fler adjektiv än konkreta löften.

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard. Foto: Saul Loeb/AFP

Mexiko lovar bland annat att använda sitt nationalgarde för att stoppa migranter, men detta nationalgarde har precis upprättats och finns i praktiken inte än så det är oklart vilka metoder de kommer att använda. 

Mexiko gick inte med på USA:s främsta krav på att ta emot fler asylsökande från Guatemala, Honduras och El Salvador. Däremot kommer ett kontroversiellt system att fortsätta där vissa asylsökande i USA skickas till Mexiko i väntan på besked om asyl. 

Det sker i viss mån redan i dag och systemet har mötts av hård kritik från människorättsgrupper som ACLU i USA, som hävdar att det fråntar de asylsökande deras konstitutionella rätt till juridisk hjälp under asylprocessen. En federal domare har tidigare stoppat systemet, men efter att Trump-administrationen överklagade har metoden fortsatt tills vidare.

Flera kritiker menar att Trump inte fick ut något konkret av förhandlingarna, utan orkestrerade en kris i ett försök att sedan själv ta åt sig äran för att avblåsa den. ”Mexiko avslöjade att Trump bluffade”, sade den juridiska experten Katie Phang på NBC. 

Trumps förslag om handelstullar möttes framför allt av rasande kritik från näringsliv och ekonomiska experter, då amerikanska bilföretag, jordbruksindustri och elektronikföretag varnade för att drastiska prishöjningar kan drabba amerikanska konsumenter.

Motståndet till handelstullarna var även stort bland republikanerna i de delstater där ekonomin kunde påverkas. I senaten var det för en gångs skull flera republikaner som ställde sig på tvären med presidenten, exempelvis Cory Gardner, senator i Colorado, och en av av många republikaner som står inför ett tufft omval nästa år.

Demokraten Maxine Waters förutsåg tidigare i veckan att motståndet i kongressen skulle tvinga Trump att dra tillbaka sitt hot. ”Jag slår vad om att Trump kommer att backa lagom till helgen. Detta är bara ännu en bluff”, skrev hon på Twitter, dagen innan beskedet om den nya överenskommelsen som mycket riktigt visade att Trump tog tillbaka sitt hot.

https://twitter.com/RepMaxineWaters/status/1137059255968817152

Chuck Schumer, Demokraternas talman i senaten, kommenterade sarkastiskt Trumps invandringspolitiska överenskommelse: ”Nu när problemet är löst är jag säker på att vi inte kommer att höra något mer om det här i framtiden”.

Den årliga migrationen över den mexikanska gränsen minskar alltid kraftigt över sommaren, då det är så varmt i öknen att det är livsfarligt att fly över gränsen. Det går nog inte att utesluta att Trump kommer att använda den årliga statistiken, som även i år lär visa en minskning i juli och augusti, som bevis för att hans förhandlingar fungerat.